Így néz majd ki a világ első számú tőzsdéje, megvan a megállapodás

Megállapodott az egyesülésről a frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse és a New York-i NYSE Euronext - jelentette be kedden a két társaság. Az egyesülés következtében a világ legnagyobb tőzsdeüzemeltető vállalata jöhet létre.
MTI-Eco, 2011. február 15. kedd, 16:48
Fotó:

A megállapodás szerint a Deutsche Börse részvényesei az újonnan létrejövő vállalat 60 százalékos tulajdonhányadával rendelkeznek majd, míg a New York-i vállalat tulajdonosai 40 százalékos részesedést kapnak.

Az újonnan létrejövő vállalat a világ legnagyobb tőzsdeüzemeltető társaságává léphet elő évi 20 ezer milliárd dolláros forgalommal. Tevékenysége kiterjed majd Németországra, Franciaországra, Nagy Britanniára, Hollandiára, Portugáliára, Belgiumra és az Egyesült Államokra. A két társaság az ügylettől azt reméli, hogy összesen 300 millió euróval csökkenhetnek költségeik. Együttes piaci tőkeértékük mintegy 26 milliárd dollárt tesz ki.


Aggodalmainak adott hangot egy, a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő kereskedési igazgató, aki szerint a két tőzsde még mindig jelentős illetékeket számol fel számos piaci ügylet után azokon a területeken, ahol "szinte monopolhelyzetben vannak". Az összeolvadás azért nyugtalanító, mert együtt erősebb pozíciókat szerezhetnek ezeknek a monopóliumoknak a fenntartására - tette hozzá.

A Deutsche Börse Eurex és a NYSE Euronext londoni Liffe egységei az európai tőzsdei határidős ügyletek több, mint 90 százalékát bonyolítják, ami miatt a piacfelügyeleti szervek trösztellenes lépéseket foganatosíthatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK