Így nyírják ki a nyugdíjasok a mesés hozamokat

Az öregedő társadalmak a pénzpiacokat teljesen a fejük tetejére állítják hamarosan - véli a Credit Suisse alelnöke, aki pár pontban felvázolta, milyen változásokat állhatnak elő az ügyfélkör öregedésével.
Napi.hu, 2016. augusztus 19. péntek, 19:07
Fotó: Napi.hu

Azután, hogy az IMF szakértői a napokban szakmai blogbejegyzésükben hívták fel a figyelmet arra, hogy Európa elöregedő népessége a munka termelékenységének számottevő romlásához vezethet, aminek súlyos további következményei lehetnek, most a pénzpiaci hatásokat foglalta össze a Bloombergen a Credit Suisse csoport alelnöke. Neal Soss szerint az öregedő társadalom hatásai teljesen a feje tetejére állítják a pénzügyi szektort is.

Az öregedő társadalom ugyanis lassabb gazdasági növekedéssel társul, amellyel a jegybankok ugyan próbálnak megküzdeni - gyakran sikertelenül -, de ennek eredménye lett, hogy a tízéves államkötvényeknek már majdnem fele negatív tartományba került. Gazdasági elemzések ugyanakkor a demográfiai hatásokat egészen a részvény-kereskedelmi szokásokban, illetve a növekvő társadalmi egyenlőtlenségekben bekövetkező változásokra is kiterjesztik.

A hosszabb élettartam ugyanis a portfóliómenedzserek ügyfelei esetében a szellemi leépüléssel is együtt jár, ami Soss szerint már megjelenik a szigorúbb szabályozásban és az alacsonyabb kockázatban. Ennek következménye, hogy a pénz már most a passzív befektetések és a tőzsdén forgó alapok (etf-ek) felé áramlik, ahol a veszteségnek kisebb az esélye - és így a potenciális kiemelkedő hozamoknak is -, a hangsúlyt az ágazatokra helyezve az egyes cégek felől. Ennek következményeként a piac is koncentrálódik és a szereplők köre leszűkül néhány nagy befektetési cégre, akik limitált portfólióval és kevés brókerrel működnek.

Mindezek alapján a szakember a következő változásokat vizionálja a pénzpiacokon a demográfiai folyamatok hatásaként:

 • Az aktív menedzsment halála 
  Az USA-ban 15 éven belül a 80 év felettiek száma meghaladja majd az 5 év alattiakét, ami a döntéshozók figyelmét a vagyonkezelők feladataira fogja helyezni. Ez az olyan passzív befektetéseket, mint az etf-ek, tovább ösztönzi és csökkenti az aktív befektetések vonzerejét, amelyeken keresztül az alapkezelők keresik a lehetőségeket az indexek felülteljesítésére.
 • Brókerkedés halála 
  A tőzsdén forgó alapok a válogatott eszközök helyett a teljes piacokra vagy szektorokra összpontosító eszközök felé fordulnak, ami a részvényelemzések tradicionális szerepét állítja kihívások elé. A passzívabb befektetések felé történő eltolódás az eszközmenedzsment-piacon további konszolidációkhoz is vezethet.
 • A volatilitás halála 
  A konszolidáció következtében a megtérülés is csökkenhet, így a realizált volatilitás is kisebb lesz. Amikor viszont a kevésbé likvid piacok a gazdasági vagy más hírekre reagálnak, az árazásokban időszakos kitörések lehetnek.
 • Az alacsony kapitalizációjú piacok halála
  Az olyan szabályozások, amelyek az eszközök piaci megtérülésére nagyobb hangsúlyt fektetnek, a kollektív befektetési formákat a nagyobb tőzsdék felé terelik az alacsony kapitalizációjú eszközök és a legtöbb olyan kötvénypiac kárára, ahol nagyon kevés a referencia-indexekhez köthető ügylet szemben a kiemelkedő kötvények hatalmas palettájával.
 • Az egyenlőtlenség halála
  Nem minden hatás rossz azonban. A rendszerszinten alacsonyabb hozamok az újraelosztásra is hatással vannak. A vagyonadók nagy része, de talán leginkább a pénzpiaci hozamokra vonatkozók tartósan az inflációs ráta alatt vannak, amint a normál jövedelemadókat is figyelembe vesszük. Ezzel a szakember a francia közgazdász, Thomas Piketty érvelésére utalt, aki szerint a növekedést meghaladó tőkemegtérülés növeli a társadalmi egyenlőtlenséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.19 23:39

@krix: Na ugye hogy itt kommentelsz te is... a többi felsorolt nyuggerrel együtt... Na, mit mondtam?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.08.19 23:19

@Pegazus_a_borbarat:

Mit olvastál itt tőlem öreg more nyugger? Ehhez a cikkhez most szólok hozzá először!

Kivel keversz össze te féleszű?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.19 21:07

"A hosszabb élettartam... szellemi leépüléssel is együtt jár"

Hát az biztos, elég beleolvasni az itt kommentelő féleszű nyuggerek hozzászólásaiba, pl. megfigyelt, krix, Dakota, foldnyuzo, lomb...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.08.19 19:42

"...milyen változásokat állhatnak elő az ügyfélkör öregedésével"

A napi.hu dubajos munkatársai nem beszélni jól matyar nyelvet.

Így már érthető, hogy a hazánkban ideiglenesen állomásozó megvásárolt újságírók - ők idegen érdekeket szolgálnak - miért fanyalognak a kormány minden intézkedésén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html