BUX
38240

Így reagált a forint a Fitch döntésére

Szűk határok között ingadozott a forint csütörtökön, de a Fitch Ratings késő délutáni, Magyarországot pozitívan érintő döntése után hirtelen beerősödött a főbb devizákkal szemben.

Szabó Zsuzsanna, 2012. december 20. csütörtök, 18:01

A magyar deviza egész nap szűk sávban, a tegnap késő délutáni szintek közelében mozgott és az euró/dollár mozgását sem követte nagyon nap közben. A magyar fizetőeszköz a régiós devizákhoz képest kissé alulteljesítő volt. Délután öt óra után viszont hirtelen erősödésnek indult a magyar deviza, ugyanis a Fitch Ratings hitelminősítő késő délután megerősítette Magyarország "BB+" besorolását, a kilátást pedig negatívról stabilra változtatta. Ezzel elhárult annak veszélye, hogy újabb leminősítés érkezzen, de ettől még továbbra is a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában maradt Magyarország.

A bejelentést követően a magyar deviza az euróval szemben 286,20-ról 285,36 forintig erősödött, a dollárral szemben 216,15-ről 215,36-ig, a svájci frankkal szemben a 237,11-es szintről 236,50-ig erősödött.

Csütörtökön a dollár erősödött az euróval szemben, miután többnyire várakozásokat felülmúló amerikai makroadatok láttak napvilágot. Az eurót késő délután 1,3224 dolláron jegyezték.