A török líra erősödött hétfő reggelre a pénteki nagy zuhanást követően, amelyet a puccskísérlet hírére szenvedett el a fizetőeszköz. A részvények és a kötvények viszont a piacnyitáskor bezuhantak, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a péntek éjszakai eseményeket lereagálja a piac. Az isztambuli tőzsde, a BIST 100 index 2,6 százalékkal esett, ezzel masszívan alulteljesítő a kelet-közép-európai régióban. A 10 éves államkötvények hozama 43 bázispontot ugrott, 9,52 százalékra.

A líra viszont 2,8 százalékos erősödést követően 2,9271 líra/dollárig ment, ahonnan visszapattant és gyengülni kezdett. Fél 11 körülre 2,95230 líra/dollár körüli szinten járt az árfolyam az isztambuli kereskedésben.

A Bloombergnek nyilatkozó elemző arra figyelmeztetett, hogy az árfolyamok egy ideig még volatilisek maradnak, amelyet befektetők valószínűleg vásárlásra fognak kihasználni.

A fő kérdés most, hogy a török kockázati prémiumokra ezeknek az eseményeknek hosszan tartó hatása lesz-e - vélekedett Tatha Ghose, a londoni Commerzbank elemzője. Véleménye szerint a török fizetőeszköz 2,95, vagy akár 2,90 líra/dollárig erősödhet. A líra a múlt héten 3,0157 líra/dolláron állt, ami mintegy 2 százalékkal marad el a rekordalacsony, szeptemberi 3,0752 líra/dolláros szinttől.

A Goldman Sachs (GS) csökkentette az előrejelzését a hétvégén a lírával kapcsolatban, mondván a fizetőeszköz 3,10 líra/dollárig eshet a következő 3 hónapban. Korábban 2,95-ös szintet jósoltak.

Clemens Grafe, a GS moszkvai közgazdásza kommentjében azt írta: miközben a puccs elbukásával a közvetlen bizonytalanság jelentősen csökkent, és egy újabb puccs esélye is valószínűtlen, arra számítanak a GS-nél, hogy a politikai kockázat továbbra is nagyobb marad, amelynek kihathatnak a gazdaságra is.

A jegybank és a miniszterelnök-helyettes egyébként már vasárnap próbálta a befektetőket nyugtatni és így csökkenteni a várható negatív reakciókat az államcsínyre. A jegybank bejelentette, hogy korlátlan likviditást biztosít a bankok számára. További likviditás biztosítása érdekében a jegybank feloldja a kereskedelmi bankok devizabetéteire érvényben lévő korlátozást, amelyet biztosítékként használhatnak.

Miközben a puccskísérletnek vélhetően negatív hatása lehet Törökországra, különösen a turizmusra, a reformokat könnyebb lesz kivitelezni - közölte Mehmet Simsek miniszterelnök-helyettes a Bloomberg HT-nek adott interjújában, amelyet hétfőn Ankarában sugároztak.

A török jegybank kedden tart ülést. A Bloomberg által pénteken megkérdezett elemzők várakozásai szerint 50 bázispontot vág a központi bank az egynapos bankközi kamatrátán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!