Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság szerdai számának a cikke:

A forint árfolyama a kedd reggeli 269,60 forintos szintről kora délutánra 273 közelébe gyengült az euróval szemben, ami jól mutatja, hogy a piaci szereplők csalódottak voltak a kormányzati reformtervek bejelentésével kapcsolatban - mondta el Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen semmilyen konkrétumot nem tartalmazott Matolcsy beszéde, főleg az előző este kiszivárgott információk fényében. A beszéden inkább az időhúzás szándéka látszik, annak ellenére, hogy folyamatosan azt hangsúlyozták, végiggondolt stratégia mentén haladnak. Mivel azonban jelenleg csak irányokat jelöltek meg, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a részleteket még csak most dolgozzák ki. Mindezek fényében valószínűleg egy időre elfelejthetjük a 270 forint alatti eurószinteket - tette hozzá Ruzsonyi, aki szerint félő az is, hogy az időhúzással azt érik el, hogy előbb-utóbb elfogy a piaci szereplők türelme.

A részvénypiac szempontjából is kedvezőtlenül érintheti a magyar börzét, ha a külföldi befektetők optimizmusa elillan - véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Bár valószínűleg kell egy-két nap a külföldi elemző házaknak, hogy értékeljék a helyzetet, ám a bejelentések alapján nem valószínű, hogy a jelenlegi árfolyamokat tartani tudja a hazai piac - szögezte le Kuti. Az egyes részvényeket tekintve azonban vegyes a kép. Az egyértelmű, hogy a gyógyszercégeket a sarokba szorították - tette hozzá az elemző. A kiszivárgott jelentések szerint ugyanis több fronton mérne csapást a kormányzat a gyógyszergyártókra. Az orvoslátogatók után fizetett díj és a támogatott gyógyszerek 12 százalékos befizetési kötelezettsége is 50 százalékkal emelkedne. Így előbbi esetében havonta 0,6 millió forintra ugrana az összeg, míg az utóbbi tekintetében már 18 százalékos kulcsról beszélhetnénk. Ez mind az Egis, mind a Richter esetében 1,1-1,2 milliárd forintos kiesést jelentene évente, ami a várható nettó eredmény mintegy 2 százalékát érintené a Richter és 6 százalékát az Egis esetében. Ráadásul a részleteket még most dolgozzák ki, így ennél is rosszabbul járhat e két társaság. Nagyon fontos lesz például a gyógyszergyártók esetében, hogy mi lesz a k+f jóváírásokkal - teszi hozzá Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Ettől függően ugyanis az egy részvényre jutó eredmény 0-7,5 százalékkal csökkenhet a Richter, míg 0-20 százalékkal az Egis esetében. Addig pedig, amíg ez a kérdés nem tisztázódik, nyomás alatt maradhat a két társaság részvényeinek árfolyama.

Az OTP esetében a bankadó megemelése nem túl nagy meglepetés, hiszen ezt már korábban pedzegette a kormány. Ráadásul volt már szó arról is, hogy meghosszabbíthatják a pluszteher hatályát - hangsúlyozta Kuti. Herczenik szerint a bejelentések nagyjából évi 15 milliárdot vesznek el a legnagyobb hazai pénzintézet profitjából. Így a bankrészvény esetében is inkább az csalhat eladókat a piacra, hogy csökken az optimizmus a magyar börzével kapcsolatban. Ez Herczenik szerint azonban nem biztos, hiszen a megtakarításként bejelentett összeg nagyobb a vártnál. Friss hír egyébként a bankadóval kapcsolatban, hogy azt csak jövőre zsedik még be teljesen azután csak a felét, így ez is azt erősíti, hogy nem ez lesz az ami miatt nagyot kell esnie.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!