Így teljesített a budapesti tőzsde augusztusban

A BUX index 1,2 százalékkal zárt magasabban augusztusban, mint az előző hónapban. A vezető részvények közül 7 százalékos erősödésével az OTP teljesített legjobban, a többi papír ára mérsékelten csökkent.
MTI, 2016. szeptember 1. csütörtök, 15:44
Fotó: Napi.hu

A BÉT közleménye szerint a nyár utolsó hónapjában 158 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a befektetők, ami meghaladja a tavalyi év azonos időszakában elért 140 milliárdot, de alatta marad a júliusi 172 milliárd forintnak.

Az augusztusi napi átlagforgalom 6,9 milliárd forint volt, a három nyári hónapban pedig 8,1 milliárd forintra nőtt a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 7,3 milliárd forintról.

A tőkepiacok számára a nyár folyamán többségében kedvező volt a befektetői környezet, kisebb megingást elsősorban a Brexit-szavazás okozott.

A BÉT teljesítménye kiemelkedik a világ tőkepiacai közül, a BUX index tavaly év eleje óta több mint 70 százalékot erősödött - közölte a tőzsde.

A BUX index augusztusban 1,2 százalékkal, június eleje óta 3,6 százalékkal, az elmúlt 12 hónapban pedig 30,7 százalékkal erősödött.

A BÉT vezető részvényei közül augusztusban az OTP teljesített legjobban 7 százalékos emelkedésével, a Mol 0,7, a Richter 3,1, a Magyar Telekom pedig 2,7 százalékkal gyengült.

A tőzsdetagok részvénypiaci forgalmi rangsorát ismét a Concorde Értékpapír Zrt. vezette 92 milliárd forinttal, ami az összforgalom 29 százalékát jelentette. A második helyen a Wood & Company Financial Services a.s. állt 58 milliárd forinttal, ami 18,4 százalékos piaci részesedésnek felelt meg. A harmadik helyen az Erste Befektetési Zrt. végzett 53 milliárd forinttal, ez a piaci forgalom 16,7 százalékát adta.

A globális tőkepiacok forgalmának és volatilitásának csökkenésével párhuzamosan a certifikátok forgalma is tovább morzsolódott az előző havihoz képest, augusztusban 5,2 milliárd forint értékben kereskedtek ezekkel a termékekkel, ami a BÉT teljes részvénypiaci forgalmának 3,3 százalékát adta. A legaktívabb kereskedés ebben a hónapban is a DAX termékekben volt, melyek a teljes volumen felét tették ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK