Másfél heti visszaesés után a piacok fellélegeztek. Nem vehető biztosra, hogy ez már a stratégiai leértékelés vége a korábban túlértékeltnek tartott szintekhez képest, de a nap fejleményei mindenesetre pozitív kiigazítást indokoltak, annak ellenére, hogy néhány friss vállalati beszámoló továbbra sem volt jó.

Az Ukrajna körüli válság nem rosszabbodott annyiban, hogy a NATO nem észlel változást az orosz haderő ukrán határ menti felállásában.

Az euróövezetben márciusban, a szerdán kiadott végleges becslés szerint tovább lassult az infláció - 2009. november óta a legkisebbre -, de nem jobban, mint ahogy az előzetes becslés jelezte. Így nem változtak az Európai Központi Bank (ECB) ösztönzést halogató taktikája iránti várakozások, ezt jelezte az euró szilárdsága. Nagy-Britanniában a munkanélküliség ötéves mélypontra csökkent, és gyorsult a bérek emelkedése, miközben a központi bank még tartósan enyhe pénzügypolitikát ígér.

Kínában kisebb volt a gazdasági növekedés az első negyedévben, mint a tavalyi utolsóban - másfél éve a leglassúbb -, de mégis gyorsabb a vártnál. Ez biztató, számításba véve azt is, hogy a kínai kormány már márciusban kisebb ösztönző programot kezdett.

Az Egyesült Államokban is lassabban nőtt az ipari termelés a múlt hónapban, mint az előzőben, de ez az adat is jobb volt a piaci előrejelzésnél. Az új lakásépítések szaporodtak, bár a várttól elmaradó mértékben, ráadásul az építési engedélyek kiadása ritkult a múlt hónapban. Ám a múlt héten, hosszas csökkenés után, végre sokasodni kezdtek a jelzálogkölcsön-igénylések.

Csütörtökön a márciusi német termelői árak és a múlt heti amerikai munkanélkülisegély-igénylések adatai következnek.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 0,65 százalékos javulással 6584,17 ponton zárt, 2,44 százalékkal alacsonyabban, mint év végén. A frankfurti DAX-30 1,57 százalékos többlettel 9317,82 ponton végzett, 2,45 százalékkal az év végi értéke alatt.

Párizsban a CAC-40 1,39 százalékkal 4405,66 pontra erősödött, 2,55 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 3,44 százalékot, a madridi IBEX-35 1,63 százalékot nyert, az athéni ASE tőzsdemutató 2,58 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG20 0,49 százalékkal 2395,55 pontra fogyott, a Mol 172,00 zloty maradt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!