A kereskedés iránytalan volt, miután az euróövezeti magángazdaság e havi teljesítményéről hétfőn megjelent, lassulást jelző felmérés után az Ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatmutatója is a vártnál jobban csökkent májushoz képest.

A tőzsdemutatókat az Európai Központi Bank (ECB) és a Bank of England ösztönző pénzügypolitikájához fűzött remények azonban többé-kevésbé egyensúlyban tartják, azzal együtt, hogy a bizonytalan konjunktúra láttán a bankrészvények és a nyersanyagipari részvények többnyire estek. Kedden a brit központi bank elnökének parlamenti beszámolójából a befektetők arra következtettek, hogy ez a jegybank sem fog sietni a szigorítással, pedig sokan már aggódtak az utóbbi időben. A Bank of England elnöke egyebek közt azt mondta, hogy a gazdaság vártnál lendületesebb javulása ellenére a bérek-fizetések a vártnál lassabban emelkednek, és a munkapiac még gyenge.

Az iraki polgárháború és az ukrajnai helyzet kedden kevésbé nyomasztotta a részvénytőzsdéket, mert az amerikai külügyminiszter Irakban tárgyalt valamilyen kompromisszum lehetőségéről a kurdok és a bagdadi kormányzat között, az orosz államfő pedig újabb jelét adta, hogy Oroszország nem akar közvetlenül beavatkozni Ukrajna keleti részén.

Oroszország felől a piacok számára az volt a legmegnyugtatóbb hír, hogy az amerikai Abbott Laboratories gyógyszercég bejelentette: közel félmilliárd dollárért megveszi az orosz Verofarm (Veropharm) gyógyszergyárat, illetve, hogy az osztrák OMV olaj- és gáztársaság és az orosz Gazprom aláírta az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat gázvezeték osztrák szakaszának kiépítéséről szóló szerződést.

Az amerikai gazdaságról vegyes, de fokozatos javulást valószínűsítő adatok érkeztek: a lakásárak a vártnál kevésbé nőttek áprilisban, utána az új lakások forgalma a vártnál gyorsabban bővült májusban, igaz, a most lejjebb igazított áprilisi adathoz képest, a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatmutatója pedig hat év félévi csúcsra ugrott ebben a hónapban.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,20 százalékos romlással 6787,07 ponton zárt, 0,56 százalékkal magasabban, mint a múlt év végén.

A frankfurti DAX-30 0,17 százalékos többlettel 9938,08 ponton végzett, 4,04 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,06 százalékkal 4518,34 pontra erősödött, 5,18 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 0,25 százalékot, a madridi IBEX-35 0,11 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 2,10 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG20 0,65 százalékkal 2459,77 pontra fogyott, a MOL 178,00 zloty maradt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!