BUX
37689

Így teljesítettek a befektetési alapok a brókerbotrány előtt

A befektetési alapok vagyona februárban 5602 milliárd forintot tett ki, 70 milliárd forinttal haladta meg a januárit - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) közleményéből. A fejlett és a fejlődő világ tőzsdéi is emelkedtek, de a magyar index ezeket jóval túlszárnyalva erősödött februárban.

MTI-Eco, Napi.hu, 2015. március 17. kedd, 13:27

A pénzpiaci alapoknál az alacsony hozamszint miatt jelentős volt a tőkekiáramlás, ezen kívül a tőkevédett alapoknál történt kisebb tőkekivonás, a többi kategóriában tőkebeáramlást volt. A legtöbb pénz a vegyes alapokba, ezt követően pedig kötvényalapokba érkezett - írja a BAMOSZ. A tőkeáramlások eredményeként 23,5 milliárd forinttal nőtt a vagyon.

A kezelt vagyon hasonlóan alakult, mint a tőkeáramlás, azaz a pénzpiaci alapoknál csökkent, a garantált alapoknál stagnált, a többi kategória esetében pedig növekedett. A tőkeáramlás és a hozamok alakulásának együttes hatására BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 70 milliárd forinttal, azaz 1,26 százalékkal növekedett februárban.

A legfrissebb adatok alapján március első két hetében a nyilvános alapokba további 9 milliárd forintot meghaladó mértékű friss befektetés áramlott, ami jól jelzi, hogy az alapok befektetői megítélése szerencsés módon nem változott meg a botrányok miatt.

A nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapokban - amelyek az összvagyon 66,7 százalékát adják - kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,4 százalékkal növekedett.A pénzpiaci alapokból összességében 24 milliárdnyi tőke távozott. A kategória vagyona 1,6 százalékkal csökkent, ezen belül a likviditási alapok vagyona 2,3 százalékkal. A hazai likviditási alapokból együttesen 31 milliárdnyi tőke áramlott ki. A kötvényalapok iránti kereslet töretlen. A tőkebeáramlás a kötvényalapokat tekintve 18 milliárd forint volt a múlt hónapban. A vegyes alapokba igen jelentős, 26 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 5,9 százalékkal növekedett. A részvényalapokba 3,5 milliárdnyi tőke áramlott be, amin a hozamok még tovább javítottak, így összességében a részvényalapok vagyona 4,8 százalékkal lett több.Az abszolút hozamú alapok esetében vége szakadt a januári rendkívüli tőkekiáramlásnak és februárban 1 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a kategóriához. A hozamok tovább segítették a vagyonnövekedést, amely végül 1,2 százalékos, átlagos lett. A tőkevédett alapokból 6,2 milliárdnyi tőke távozott, de a hozamok ezt a csökkenést korrigálni tudták, így 0,2 százalékos növekedést mutat a kategória vagyona. Az ingatlanalapokba februárban csekély mértékű, 0,5 milliárd forintos tőkebeáramlás volt.Az árupiaci alapokba 1,3 milliárdnyi tőke érkezett, amely nagynak tekinthető a kategória méretéhez képest, ráadásul a hozamok is jól alakultak. Így ez a kategória érte el a legnagyobb, 12,9 százalékos vagyongyarapodást. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál az elmúlt hónapban 2,2 milliárdos tőkebeáramlást mért a BAMOSZ, amit a hozamok még tovább növeltek, így a vagyon 3,2 százalékkal nőtt.