A szerdai napot nagyrészt ismét az aggodalmak határozták meg az orosz gazdaság és általában a világ energiaipara iránt, következésképp a felzárkózó országok beruházási és importkereslete iránt. A váratlan keddi fellendülést ezért kisebb-nagyobb visszaesés követte szerda délutánig, majd vegyes lett az irányzat, mert késő délután a kőolaj kissé drágult a szabadpiacon.

Nem segítettek viszont az ellentmondó üzenetek Oroszországgal kapcsolatban. Ez meglátszott a frankfurti tőzsdén, miután a német export az idén már ötödével csökkent Oroszországba. Az Európai Bizottság egy tisztségviselője azt mondta, hogy "senkinek sem érdeke" az orosz gazdaság romlása, ám az EU állam- és kormányfői, e heti értekezletükön, várhatóan új szankciókat hagynak jóvá az orosz olaj- és gázipari beruházások kárára. Az amerikai elnök hasonló, további korlátozásokat lehetővé tevő új törvény aláírására készül.

Az óvatosságot a friss adatok is indokolták. Az EU statisztikai hivatala szerdán megerősítette az előzetes becslést arról, hogy az euróövezetben novemberben alig látható szintre lassult az infláció, és a maginfláció stagnált. Az Egyesült Államokban, szintén szerdai adat szerint, novemberben hat év óta nem látott ütemben csökkentek a fogyasztói árak. Ezt ugyan főleg az energiaárak okozták, de az energia- és az élelmiszerárak nélkül számolt maginfláció is szinte stagnált októberhez képest.

Csakhogy az Európai Központi Bank (ECB) egyik vezetőjének szerdai biztatása dacára sincs igazán jele, hogy az ECB hamar valódi mennyiségi enyhítéssel segítene. A tengerentúl viszont egyes elemzők arra számítanak, hogy szerda este az amerikai jegybankrendszer (Fed) a dezinfláció és a világgazdasági bonyodalmak láttán talán mégsem ad jövő évi kamatemelést sejtető iránymutatást. Ám fordított várakozások is vannak, erre utalt a dollár erősödése és az euró gyengülése a nap végére.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,07 százalékos javulással 6336,48 ponton zárt, 6,11 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt.

Frankfurtban a DAX-30 0,20 százalékos mínusszal 9544,43 ponton végzett, 0,08 százalékkal alacsonyabban, mint tavaly év végén.

Párizsban a CAC-40 0,46 százalékkal 4111,91 pontra erősödött, 4,28 százalékkal elmaradva múlt év végi értékétől.

A milánói FTSE MIB-40 0,54 százalékot, a madridi IBEX-35 0,32 százalékot vesztett, az athéni ASE tőzsdemutató 3,33 százalékot nyert.

Varsóban a WIG-20 0,77 százalékkal 2288,70 pontra gyarapodott, a Mol ára 0,20 százalékkal 148,00 zlotyra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!