BUX
38643

Így üzletelt az MNB

Az MNB úgynevezett finomhangoló devizaswap (kamatcsere) tendert tartott hétfőn, a jegybank az egy hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beérkezett 393 milliárd forint ajánlatból 250 milliárd forintot fogadott el.

MTI, 2017. január 16. hétfő, 16:16

A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB 250 milliárd forint többletlikviditást biztosított a bankrendszernek - közölte az MNB. Az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen az MNB által felajánlott 325 millió euró (100 milliárd forint) összegre 1,28 milliárd euró (393 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. A jegybank 250 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 7 bank vett részt.

Az MNB monetáris tanácsa (MT) 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére úgynevezett "likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket" hoz létre.

A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a bankrendszer likviditási folyamatait, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - olvasható a jegybanki közleményben.