Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bank közleménye szerint a Középlejáratú Banki Kötvény (MTN) Program akár 1,5 milliárd euró maximális összegig biztosít hitelviszonyt megtestesítő instrumentumot, amely kibocsátható a nemzetközi tőkepiacokon anélkül, hogy előre meghatározott időtartamot jelölnének ki a kötvények kiadására - közölte az IIB.

Az MTN programon keresztül a bank nemcsak hogy irányadó kötvényeket tud majd kibocsátani a nemzetközi piacokon, hanem képes lesz rugalmasan kihasználni a rövidtávú piaci lehetőségeket és zártkörű kibocsátásokat végrehajtani kemény vagy helyi valutában. A program lehetővé teszi az IIB számára, hogy különböző valutanemekben és lejárat szerint nyújtson kölcsönt és nagyobb rugalmasságot biztosít a kamatláb típusa, valamint az egyéb kibocsátási paraméterek kiválasztásában saját keretein belül - olvasható a közleményben.

A pénzintézet szerint a jövőbeni kötvénykibocsátásokhoz keretként szolgáló MTN program elkészítésében a JP Morgan, mint szervező és állandó kereskedő működött közre, öt egyéb pénzügyi intézettel karöltve, amelyek szintén az állandó kereskedő szerepét töltötték be. Ezek az UniCredit Bank, az ING Bank, a Goldman Sachs, az OTP Bank, és a Raiffeisen Bank voltak. Mindez lehetővé teszi az IIB számra, hogy erős lefedettséggel rendelkezzen mind a globális, mind a regionális piacokon. A programot a Euronext Dublinnál vezették be.

Magyarország és az IIB

Magyarország jelenleg 60 millió euró összegű alaptőke részesedésével (17,2 százalék) a Nemzetközi Beruházási Bank második legnagyobb részvényese Oroszország után. A bank befizetett alaptőkéje 349,61 millió euró.

A pénzintézet eredetileg a KGST-ben töltött be fontos szerepet a Szovjetunióval szövetséges országok közötti pénzügyi, beruházási ügyletekben. Magyarország annak idején a Nemzetközi Beruházási Bank alapító tagja volt, de később a bank nem kellően átlátható és nem eléggé hatékony működése miatt 2000-ben kilépett a szervezetből, de 2015-ben újra teljes jogú tagja lett. Az IIB-nek jelenleg Bulgária, Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam a tagja Magyarország mellett.

A pénzintézet a hidegháború a KGB műveleteinek fedésében is részt vett, és miután a titkosszolgálat egykori vezetője, a jelenlegi Vlagyimir Putyin élesztette újjá tetszhalott állapotából 2012-ben, sokan támadják azzal az IIB-t, hogy kémtevékenység lehet mögötte. Ezt a bizalmatlanságot pedig a hazai közvéleményben csak fokozta az, hogy a magyar kormány elfogadta azokat a feltételeket, amelyek lényegében a hazai törvények fölé helyezi a bankot. Az orosz vezetésű szervezet teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól, ami miatt sokat kritizálták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!