A vezető New York-i tőzsdemutatók pirosban kezdték a tegnapi napot, a vállalati eredménybeszámolók, illetve előrejelzések ugyanis nem sok jóval kecsegtetnek a profitok jövőbeli alakulását illetően. A kereskedés kezdetekor a Dow Jones 1,28 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,67 százalékkal esett, ami később 2-3 százalék bővült annak a hírnek a hatására, hogy a kongresszus nem támogatja az újabb mentőterv ötletét. A befektetők attól félnek, hogy recesszió elviszi a vállalatok profitját.

A cégek közül a Ford majd 7 százalékot veszített értékéből, miután egyik nagy befektetője, Kirk Kerkorián mágnás Tracinda társasága elkezdte eladni a részvényeit. A DuPont vegyipari óriás vártnál rosszabb gyorsjelentése miatt 8, a Texas Instruments chipgyártó szintén emiatt 6 százalékot veszített értékéből. A Citigroupot ezúttal a Goldman Sachs leminősítése küldte 6 százalékos mínuszba. Az olajipar vállalatainak részvényei viszont kelendőbbnek bizonyultak a tegnapelőttinél.

Örvendetes hír, hogy a bankközi kamatok tovább esnek, azaz megindult a hiteláramlás a pénzintézetek között. Az egynapos Libor 1,28 százalékra csökkent 1,58-ról, amivel a Fed 1,5 százalékon álló alapkamata alá került, három hónapos társa 4,06 százalékról 3,83-ra mérséklődött. Az egynapos mutató ebben hónapban 6,88 százalékon állított fel rekordot.

Az indexe elmorzsolták hétfői megugrásuk nagy részét: a Dow Jones 2,50, a Nasdaq 4,14, az S&P-500 3,08 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!