Ijesztő gyengülés után magára talált a forint

A nap első felében 300 fölé gyengült a magyar deviza az euróval szemben, késő délutánra azonban váratlanul megjelentek a vevők a piacon. Ebből akár jegybanki intervencióra is gyanakodhatnánk, de a megkérdezett devizakereskedő szerint semmi nem utalt arra, hogy az MNB lépett volna be a piacra.
Beke Károly, 2013. június 11. kedd, 16:49

Kedd reggel ott folytatta a forint, ahol hétfőn abbahagyta, délelőttig egészen 301 fölé emelkedett a jegyzés az euróval szemben. Sokáig úgy tűnt, nem is lesz megállás, azonban délután váratlanul 298-ig húzták vissza az árfolyamot, ami már majdnem fél százalékkal a hétfői szint alatt volt és nagyjából egy százalékkal maradt el a napi csúcstól. A dollárral szemben 223,94-ig erősödött a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank 242,14 forintba került.

A forint délutáni erősödése mindenkit meglepett, hiszen a régióban egyedülálló volt, a lengyel zloty például nem követte - mondta a mozgással kapcsolatban Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője. Hozzátette: a piacon is elterjedtek olyan pletykák, hogy esetleg a jegybank avatkozott be a forint védelme érdekében, de a kereskedés ezt nem támasztotta alá. Valószínűbb, hogy lassan mindenki a forint esésére játszott, majd az irány megfordulásával hamar aktiválódtak a stopok.

A magyar kötvények számára sem sikerült jól a keddi nap, hiszen rég fordult elő, hogy a tervezett 50 milliárd forint helyett csak 40 milliárdért adjon el három hónapos diszkont kincstárjegyeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ezzel párhuzamosan a másodpiacon is csúnyán beleadtak a magyar papírokba, még a három hónapos kincstárjegyek jegyzése is 13 bázisponttal emelkedett, a hároméves kötvények pedig már 38 bázispontot ugrottak. A maximum a 15 éves hozam 46 bázispontos emelkedése volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK