Ijesztően tudatlan a magyar

A brókerbotrányok szelét jócskán megérezte a befektetési alapok népszerűsége - állapította meg Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, a Budapest Bank Money+ privátbanki üzletágának vezetője a cége által 2013 és 2014 után harmadszor, az internetező lakosság körében végzett kutatás alapján.
Domokos László, 2015. június 21. vasárnap, 10:06
Fotó: MTI/EPA

Az elemzés célja, hogy felmérje a lakosság körében a megtakarítani tudók arányát, a megtakarítások volumenét, a különböző megtakarítási, befektetési eszközök megoszlását, valamint a megtakarítási és befektetési eszközökkel kapcsolatos pénzügyi ismereteket és az egyes eszközökhöz - ezen belül kiemelten a befektetési alapokhoz - való viszonyulást.

Az állampapír a legvonzóbb

A megtakarítani tudók aránya jelentősen nőtt 2013 óta: míg két éve a megkérdezettek mindössze harmada tudott félretenni, mára ez elérte az 50 százalékot. Bár a jelenlegi megtakarítások átlagos összege (1,7 millió forint) első pillantásra magasnak tűnik, a félretenni tudók 70 százaléka kevesebb, mint 1 millió forintot gyűjtött össze, közülük 30 százaléknak pedig 100 ezer forintnál is kevesebb félretett pénze van.

Az eredmények alapján bár a lakosság már kevésbé érzi "misztikus" dolognak a befektetési alapokat, ugyanakkor érezhető némi bizalomvesztés a szakmával szemben. Arra a kérdésre ugyanis, hogy most hová fektetnének be 1 millió forintot, a legtöbben (idén 19 százalék, tavaly 23 százalék) állampapírt vásárolnának, ugyanennyien készpénzben tartanák ezt a pénzt, vagy ingatlanba fektetnének (18 százalék). Ez utóbbi némiképp ellentmond annak, hogy míg a legfontosabb a megkérdezettek körében a befektetett tőke biztonsága, a második leglényegesebb befektetési szempont, hogy a megtakarítás bármikor hozzáférhető legyen,míg a harmadik a garantált hozam elérése. A befektetési alapokat idén csupán 7 százalék említette, a tavalyi 12 százalék után.

Bár a befektetési alapkezelők a második helyen állnak a bizalmi listán (a bankok után, illetve az egyéb pénzügyi tanácsadók és a brókercégek előtt), ugyanakkor a megkérdezettek alig egyharmada érzi itt biztonságban a pénzét. Kérdés, hogy a lakosság mennyire tud különbséget tenni egy banki hátterű alapkezelő és egy brókercég között - állapította meg Konkoly.

A családtag véleménye számít a leginkább

Az pedig különösen kiábrándító, hogy továbbra is többet nyom a latban a személyes ismertség, mint a szakértelem. Az eredmények alapján a legtöbben (28 százalék) családtag véleményét kérik ki a befektetésekkel, megtakarítással kapcsolatban, mintsem szakemberét. Banki szakértőhöz fordulna 25 százalék, míg 21 százalék az ismerőseit, barátait kérdezi meg, ha a tanácsra szorul. Ez összhangban áll azzal, hogy a megkérdezettek számára a legfontosabb szempont a tanácsadót illetően a személyes ismeretség (42 százalék), az kevésbé fontos, hogy az illető hátterében elismert intézmény (például bank) álljon (26 százalék).

Ugyanakkor a valódi szakértői segítségre sokaknak érezhetően szükségük volna. A legtöbben például nem tudják helyesen megítélni az egyes befektetési eszközök éves hozamát: a megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy a folyószámlán elhelyezett pénz jelenleg évi 4 százalékot kamatozik (ugyanennyire taksálják a bankbetétek hozamát is), míg a részvénybefektetéstől csaknem 10 százalékos hozamra számítanak.

Mekkora éves hozam érhető el Ön szerint? (%)
MegnevezésTeljes1 M Ft megtakarítással rendelkezők
Részvény98
Kötvény76
Befektetési alap66
Állampapír64
Bankbetét43
Folyószámla42
Forrás: Budapest Alapkezelő

A pénz nagy része lekötetlenül hever

A megtakarítóknak még nincs komoly rutinjuk: a félretett összegek nagy hányada áll jelenleg a szinte semmilyen hozamot nem biztosító folyószámlákon (35 százalék) és készpénzben (17 százalék) - mindkét arány még nőtt is az előző évekhez viszonyítva. Ez megfelel az MNB adatainak, amelyek szerint idén márciusban a háztartási betétek 44 százaléka lekötetlen volt.

A legnépszerűbb befektetési formának továbbra is a bankbetét (14 százalék) számít, ugyanakkor a befektetési alapok népszerűsége is emelkedett: az összes megkérdezett körében 8 százalék, az 1 millió forint feletti megtakarítással rendelkezőknél viszont már 33 százalék azok aránya, akik igénybe vesznek valamilyen alapot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2015.06.22 08:57

@krix:
Megkezted a munkát? :D Látom, az értelemre tovább sem fektetsz hangsúlyt... az nem a te világod....

"Ez viszont igaz:" - dehogy igaz. Tömény ostobaság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.06.22 08:35

@pro libertate:
Tömény ostobaság minden hozzászólásod.

Ez viszont igaz:
"Az, hogy magyaroknak fizetnek infláció felett bőven kerbanki kamatokkal a belső fogyasztást pörgeti."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ferrer, 2015.06.22 03:23

@Pluralista: Most pedig köszönd meg szépen a liberálisoknak az összes eddigi társadalmi fejlődést, a demokratikus jogokat (többek közt, hogy most idehányhatod a hülyeségedet).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ferrer, 2015.06.22 03:09

@ziziza: Te vagy az élő példa arra, hogy igazat mond a cikk.
Egyik szavaddal ütöd a másikat: azt mondod, hogy az értékpapírokkal nem megyünk semmire, ellentétben a készpénz (ami szintén az) teljesen jó. Persze, az elmúlt 18 évben átlagosan évi 7%-ot hozott - mínuszban, inflációként. Úgyhogy ha a hátsódat akarnád törölni, értékes papírok helyett vegyél elő inkább egy Deákot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.21 21:31

miért fizettünk eddig is 6-7 % -ot ,95 -96 -97 -ban ,meg utána ,meg előtte ???..mert ennyit fizetnek 25 éve ...hogyan ??...alacsony bérek-nyugdíjak mellett ...kifosztás ,jól látod ..,de ha külföldi fosztogat 8 -%-on az nem baj .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html