Az Illumina genomikával foglalkozó globális vállalat, amely elsősorban genetikai és genomelemzéshez szükséges következő generációs szekvenálási (NGS) rendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz. A társaság szerdán lezárta a Grail felvásárlását, és közölte, hogy leválasztja az anyacégéről a vállalatot, amíg az Európai Bizottság döntésére vár, hogy engedélyezi-e vagy blokkolja az üzletet - írja a Reuters.

Az EU végrehajtó szerve azonban pénteken közölte, hogy vizsgálni fogja, hogy az Illumina megsértette-e a törvényi kötelezettségeit, amely előírja a vállalatok számára, hogy minden fúziós ügylet lezárása előtt szerezzenek uniós trösztellenes jóváhagyást. Az ügyet a francia Autorité de la Concurrence terjesztette a Bizottság elé az összefonódás-ellenőrzési rendelet 22. cikkének (3) bekezdése alapján. A kérelemhez később Belgium, Görögország, Izland, Hollandia és Norvégia is csatlakozott.

"Mélységesen sajnáljuk, hogy az Illumina úgy döntött, hogy befejezi a Grail felvásárlását, miközben az ügyletre vonatkozó vizsgálatunk még folyamatban van" - mondta Margrethe Vestager, a Bizottság versenyhatósági ügyekért felelős alelnöke az esetről.

"Ez az általunk előírő kivárási időre vonatkozó kötelezettség az összefonódás-ellenőrzési rendszerünk középpontjában áll, és nagyon komolyan vesszük annak esetleges megsértését" - mondta Vestager.

A jogsértések akár a vállalatok összesített forgalmának 10 százalékáig terjedő bírsággal is járhatnak. Az Altice francia távközlési csoportot például három évvel ezelőtt 125 millió eurós bírsággal sújtották, mert 2015-ben a PT Portugal felvásárlását a hatósági jóváhagyás megszerzése előtt lezárta.

Az EU trösztellenes szabályozó hatóságai július 22-én figyelmeztettek, hogy az Illumina felvásárlása visszafoghatja az innovációt és a versenyt.

Az Illumina döntése, hogy lezárja a Grail ügyletet, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság augusztus 24-i tárgyalása előtt született, amely szintén aggodalmának adott hangot az ügylettel kapcsolatban.

A Grail nem invazív, korai felismerést lehetővé tevő biopsziás tesztet gyárt, amely révén DNS-szekvenálással számos rákfajta kiszűrhető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!