A nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint összeállított konszolidált jelentés szerint az árbevétel bővülése lényegében minden szegmensben megfigyelhető, jelentős mértékben új ügyfelek, megbízások megszerzésének köszönhetően.

A cégcsoport működési eredménye 1,089 milliárd forintról 889 millió forintra mérséklődött, adózás utáni, azaz nettó eredménye pedig 587 millió forint lett a 2016 első félévében realizált 711 millió forint után. Az EBITDA az árbevétel 27 százalékos bővülése ellenére - elsősorban a január-februári extrém időjárás miatt - mérséklődött a tavalyi évhez képest.

A cég befektetői prezentációja szerint a tavalyi kiemelkedően jó évhez képest az idei első fél év átlagosabban sikerült az eredményesség terén, ugyanakkor az árbevétel jelentős növekedése és a megkezdett befektetések biztosítják az Alteo növekedési stratégiájának fenntarthatóságát.

Az Alteo csoport tevékenységének fókuszában idén főképp a 2016 negyedik negyedévében megvalósított sikeres részvénykibocsátásból, továbbá a nyereséges működésből származó jelentős forrás folyamatos és megfelelő megtérülést biztosító - a 2016-2018-as stratégiának megfelelő - befektetése, valamint a meglévő portfólió optimális üzemeltetése, a jelenlegi eszközportfólió 2 milliárd forint körüli éves EBITDA termelő kapacitásának fenntartása, a jövőbeli növekedés megalapozása áll - tartalmazza a jelentés.

A beruházások 2017-ben elindultak, de a befektetett eszközportfólió még nem változott jelentősen 2016 végéhez képest, a beruházások tőkeigényes szakasza még nem kezdődött meg. A cégcsoport 2017 augusztusáig több mint 11 milliárd forint értékű befektetési projekt megkezdéséhez kapott igazgatósági jóváhagyást.

Az Alteo vezetésének véleménye szerint a társaság féléves eredményei alapján továbbra is jó esély van arra, hogy a meglévő portfólió eredményessége éves szinten elérje a megelőző időszakok átlagát. A meglévő portfólió első fél évi eredménye a társaság vezetése által elvárt sávban alakult. Az EBITDA-termelő kapacitás további növekedéséhez elsősorban a 2017-ben megkezdett befektetések stratégiában foglalt feltételek szerinti folytatására, további megvalósítására van szükség.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek, a papír hétfői záróára 4780 forint volt, az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 5200 forint, a legalacsonyabb 4250 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!