Ilyen az, ha igazán belemelegszik a jegybank

Japánban már olyan méretűre nőtt a jegybank értékpapír vásárlási programja, hogy mára a nagy tőzsdei cégek túlnyomó részénél a Bank of Japan ott van a 10 legnagyobb részvénytulajdonos között. A héten nagyobb sebességre kapcsolhatnak.
Napi.hu, 2016. április 27. szerda, 11:08
Fotó: Reuters

A Bank of Japan az elmúlt években eddig nem látott kvantitatív lazítási technikák sorát mutatta be, hogy életet leheljen a nem kellő mértékben növekvő gazdaságba, harcoljon a túlságosan erős jen és a defláció réme ellen. Ennek keretében már évek óta egyre gyorsuló ütemben vásárolnak olyan ETF-ket is (tőzsdén jegyzett befektetési alap), amelyek tőkéjük döntő részét japán vállalatok részvényeibe fektetik.

Így a Bloomberg számításai szerint az a helyzet alakult ki, hogy a japán tőzsdei cégek vezetése egyre nagyobb mértékben egy nagytulajdonos érdekében termeli a profitot, ez pedig maga Bank of Japan. A helyzet mára az, hogy a japán tőzsdén jegyzett alapok immár 55 százaléka a jegybank tulajdonában van. A Bank of Japan a számítások szerint a Nikei-225-ös indexben kosarában szereplő 225 cégből már több, mint 200-ban a tíz legnagyobb részvényes között lehet. Ezzel több japán végben vált nagyrészvényessé, mint a világ legnagyobb vagyonkezelő cégek, a Blackrock Inc, vagy az egymagában 3 ezer milliárd dollár befektetéséért felelős Vanguard Group.

A jegybank vásárlásait sokan kritizálják. A legfőbb érvek szerint az jelentősen eltorzítja a piacon az árazásokat, s ráadásul gátolja a felelős és hatékony vállalatirányítási elvek érvényesülését a japán cégeknél. A jegybank ugyanis nem közvetlenül vásárol részvényeket, hanem az ETF-ken keresztül, az ilyen tőzsdén jegyzett alapok azonban passzívak, nem jelennek meg a cégek közgyűlésein, hogy számon kérjék a vállalat vezetésén döntéseiket, így azok nyugodtan működhetnek úgy, hogy sokkal kevésbé, vagy egyáltalán nem tartják szem előtt a részvényesek érdekeit.

A Bank of Japan csütörtökön tart legközelebb kamatdöntő ülést, s sokak várakozásai szerint ezen az ETF vásárlási program további növeléséről is döntés születhet. A jegybank jelenleg évi 3 ezer milliárd jen értékben vásárol ETF-eket (ez nagyjából 27,2 milliárd dollárnak felel meg). Mivel a bank vállalatokra lebontva nem közli közvetett tulajdonát, ezért a szakértők a birtokolt ETF-ek számából és az azokat kezelő alapkezelők jelentéseiből próbálják megbecsülni a jegybank tulajdonhányadát. Ezen becslések szerint az Uniqlo ruházati boltokat üzemeltető Fast Retailing 9 százalékát, a szójagyártó Kikkoman 5 százalékát birtokolhatja a jegybank, de a Yamaha harmadik legnagyobb részvényese is a BoJ.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint az idén már 7 ezer milliárd jenre emelhetik az éves ETF vásárlások ütemét, s ha ez megtörténik, a befektetési bank számításai szerint 2017 végére a Nikkei index 40 cégében válhat legnagyobb tulajdonossá a Bank of Japan. A HSBC 13 ezer milliárd jennel számolt, ezzel viszont jövő év végéig az ilyen cégek száma elérheti a 90-et is.

A programot ellenző ellenzéki képviselők kritikáira a jegybank kormányzója, Harihuko Kuroda azt válaszolta, a BoJ tulajdona egyelőre csak a japán részvénypiac kapitalizációjának 1,6 százalékát teszi ki, míg az állami nyugdíjalapoké eléri az 5 százalékot.

Árazási oldalról egyelőre kevés jele van, hogy a tőzsdei árfolyamok a beavatkozás hatására jelentősen elszakadtak volna a valós értékektől. A japán piac átlagos P/E hányadosa jelenleg 16-os, ami nem alacsony, de nem nevezhető igazi buboréknak sem a Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.04.27 11:44

Ezt most nem is láttam. egy jegybank, hogyan csinálhatna ilyen csúnyaságot? :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html