Ilyen durva változásokat hozhat Trump győzelme

Mélyreható változásokat hozhatna a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatban Donald Trump republikánus elnökjelölt választási győzelme - véli Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője. A legtöbb félnivalója Európának lehet, nem csak az izolacionista külpolitika várható térnyerése, de a protekcionista külkereskedelem térnyerése miatt is.
Napi.hu, 2016. november 3. csütörtök, 10:05
Fotó: Napi.hu

Az európaiak számára Trump esetleges győzelme elsősorban a transzatlanti kapcsolatok lehűlését jelentené. Elsősorban azért, mert Trump győzelme esetén az Egyesült Államok kevésbé szeretne majd beavatkozni a nemzetközi folyamatokba, s ez kísértetiesen emlékeztetne az utoljára a 30-as években tapasztalt amerikai hozzáállásra - véli Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági szakértője. Ebből a szempontból Trump sokkal inkább tekinthető izolacionistának, mint konzervatívnak.

Az európai, különösen azon közép- és kelet-európai országok számára, akik az Oroszországgal szembeni védelem szempontjából erősen támaszkodnak az amerikai szövetségre azonban ez szövetségi rendszerük teljes átalakulását eredményezné, a lehető legrosszabbkor. Olyan időszakban, amikor a geopolitikai kockázatok jelentősen nőnek Európa határainál - véli a szakértő.

Eközben nagyon sok európai abba a téves képzetbe ringatja magát, hogy még ha Trumpot választanák is meg amerikai elnöknek, akkor sem tudná teljes mértékben megvalósítani külpolitikai programját, az Egyesült Államokban működő fékek és ellensúlyok rendszere megakadályozná ebben. Ez nagyon nagy tévedés, akik ebben hisznek, két lényeges tényt szem elől tévesztenek.

Először is, Trump álláspontja a szabadkereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban - a NAFTA feltételeinek újratárgyalása, kilépés a TPP-ből és a WTO-ból - olyan régi meggyőződéseken alapulnak, amelyeket már jóval korábban magáénak vallott. Ezen ügyekben így egyáltalán nem lehet azzal vádolni, hogy felvállalt álláspontja egyszerű opportunizmus, amelyet csak azért vállal, hogy további támogatottságot szerezzen. Pont emiatt, ha egyszer hatalomra kerülne, akkor várhatóan ezzel kapcsolatos elképzeléseit sokkal vehemensebben próbálná majd megvalósítani, mint amire egy átlagos profi politikustól számítani lehetne.

A második fontos tényező pedig az, hogy nem így működik a fékek és ellensúlyok rendszere az Egyesült Államokban. Az amerikai elnöknek ugyan lehet, hogy korlátozott a hatalma a belpolitikai kérdésekben, azonban meglehetős teljhatalommal bír, ha a külpolitikáról van szó. A republikánus párt és a demokraták egy részének támogatásával Trump elnöksége globálisan a protekcionizmus erősödését hozná, ami komoly aggodalomra adhat okot az európaiak számára.

Trump növelné a Kínai árukra kivetett vámok nagyságát, ami Peking részéről hasonló ellenreakciókat váltana ki az amerikai árukkal szemben, s ennek komoly globális hatásai lennének. A protekcionizmus vonzó ideológia sok politikus számára, akik ettől extra szavazatokat remélnek. Azonban Trump jobban tenné, ha elmerülne és újraolvasná a történelemkönyveket. Különösen igaz ez az 1929-es összeomlást követően életbe léptetett, komoly kereskedelmi korlátozásokat hozó protekcionista intézkedésekre, amelyeknek 1930-tól 1934-ig katasztrofális következményei voltak és jelentősen elmélyítették a nagy gazdasági válságot - figyelmeztet a Saxo Bank elemzője.

A történelem és a gazdaság Donald Trump általi nyilvánvaló félreértelmezése új kereskedelmi háborút robbanthat ki a nagyhatalmak között, elsősorban az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokban. Európa ebben a helyzetben nyilvánvalóan az egyik legnagyobb vesztes lehet, mivel ő az egyetlen, aki komolyan tartja magát a szabadkereskedelem szabályaihoz.

Azonban Európának nem csak a Trump által szorgalmazott gazdaságpolitika miatt van oka az aggodalomra, a republikánus jelölt népszerűségének vannak más politikai vonatkozásai is. Győzelme azt mutathatja ugyanis, hogy az öreg kontinensen is hiábavaló lehet a küzdelem a populizmus térnyerésével szemben.

Trump ugyanis nem egy bohóc, a republikánus jelölt mindössze a tükröződése azoknak a félelmeknek, amelyek az amerikaiakat foglalkoztatják a bevándorlással, a globalizáció hatásaival és a világ összetettségével kapcsolatban. S ezek a félelmek léteznek Európában is, jól mutatja ezt a különböző populista mozgalmak térnyerése is a kontinensen. Ez utóbbiaknak komoly muníciót jelenthet Trump esetleges győzelme - figyelmeztet Dembik.

A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.

(A borítókép forrása: fredex/Shutterstock.com.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2016, 2016.11.04 09:32

A véresszájú vén ribanc szerint ezt kellene bevezetni:

"Az eljárás során a születendő gyermeket az anyaméhben erőszakkal megfordítják úgy, hogy ne fejjel, hanem farral érkezzen a szülőcsatornába. A lábánál fogva addig húzzák, amíg csak a feje marad benn. Ekkor egy hatalmas injekciós tűt szúrnak a baba tarkójába, amellyel az agyvelejét kiszippantják, így a feje összeesik és akadálytalanul kihúzható. Mivel a gyerek még nem született meg teljesen, ezért jogi szempontból az eljárás nem számít gyilkosságnak, 'csak' abortusznak. A részleges szüléssel együtt járó abortuszt 2007-ben a Legfelsőbb Bíróság betiltotta. Hillary Clinton megválasztása esetén egy újabb összetételű Legfelsőbb Bírósággal szüntetné meg ezt a tilalmat."

őt kellett volna az anyjából így kirángatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.11.04 05:21

@foldnyuzo: amerika a béke ja....

A háborúk jelentős részének kirobbanásához köze van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.11.03 23:44

@laci_52:
"Mindenesetre mindannyiunk javát szolgálná, ha az USA feladná a világcsendőr szerepét. "
Tudod mi lenne akkor? Hatalmi vákum annak minden borzalmával.
Az hogy béke van, ha nem is tökéletes, döntő szerepe immár 100 éve a világ színpadára lépő Amerikának van. A világ most egy pólusú, addig lesz rend amíg Amerika erős!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.11.03 21:35

"Trump győzelme esetén az Egyesült Államok kevésbé szeretne majd beavatkozni a nemzetközi folyamatokba"

Hiszem, ha látom! Annak idején Kennedy és Johnson is ki akart vonulni Vietnamból, nem sikerült nekik...

Mindenesetre mindannyiunk javát szolgálná, ha az USA feladná a világcsendőr szerepét. Az utóbbi évtizedekben számos helyen beavatkoztak és végeredményben mindegyik akciójuk balul sült el.

Az egész világ sokkal élhetőbb lenne, ha Afganisztánt, Irakot, Szíriát, Líbiát stb. békén hagyták volna!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.11.03 20:53

@nomarmost:
Felesleges ábrándozni, Trump nem nyer!
A globalizáció miért nem tetszik? Ez van tudomásul kell venni, és a helyzet csak fokozódni fog. A globalizáció csak az emberi civilizáció lerombolásával lenne megszüntethető.
Magyarország 500 évvel van elmaradva ebben a kérdésben agyilag. A nagy európai tengerjáró népeknek 500 évük volt, hogy hozzászokjanak ehhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html