Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiemelkedően jó év után a bikapiac folytatódására számítanak jövőre a Wall Street vezető stratégái - derül ki a Marketwatch összeállításából. A 10  legmeghatározóbb befektetési bank vezető stratégái átlagosan 1945 pontos S&P 500-as indexértéket várnak jövő év végére, ez közel 8 százalékos emelkedést jelentene az index tegnapi záróértékéhez képest.

Az év első felében a stratégák előrejelzései még meglehetősen vegyes képet mutattak az idei évre vonatkozóan, voltak akik tavasszal még arra tippeltek, hogy akár veszteséggel is zárhatja az évet a vezető index. Most az összes brókercég stratégái a növekedésre tippelnek - talán ezt kontraindikátorként is lehet értelmezni - a legoptimistább és a legpesszimistább prognózis között 225 pont eltérést tapasztalhatunk.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A legborúlátóbb jóslattal - már ha borúlátónak lehet nevezni - David Bianco, a Deustche Bank vezető elemzője állt elő. Ő 1850 pontra várja az S&P 500-as index 2014 év végi értékét, ez alig 2 százalékos emelkedést jelentene a tegnapi záróárhoz képest. Elmondása szerint ugyanis stratégiailag optimista a piac kilátásait illetően, azonban taktikailag ezt már nem tudja elmondani. Mint írja, 1960 óta mindössze három olyan év volt, amikor az S&P 500-as index nem szenvedett el egy 5 százalékosnál nagyobb korrekciót. Azonban ahhoz, hogy taktikailag igazán pesszimistává válhasson szerinte meg kell várni egy olyan esést, amikor az index értéke 1750 pont alá csökken.

Brian Belski, a BMO Capital vezető befektetési stratégája ezúttal kevésbé volt optimista a tőle megszokottakhoz képest. Jövő év végére 1900 pontos S&P 500-as indexértéket vár, de nem zárja ki, hogy az év első fele erősebb lesz, s ekkor az index elérheti a 2000 pontot is. Mint írja, bár a szereplők nagy része a taperinggel foglalkozik, azonban a tapering nem jelenti azt, hogy a Fed szigorítani kezdene a monetáris kondíciókon. Ha a tapering következtében gyengeséget lehetne tapasztalni a részvénypiacon, az nem jelentené még ennek a bikapiacnak a végét - véli az elemző.

Lehetnek korrekciók

Barry Knapp, a Barclays stratégája szintén 1900 pontos indexértéket vár, eközben úgy gondolja, a Fed elképesztően vontatottan fog visszavonulni a jelenlegi laza monetáris politikájától. Az S&P 500-as indexben szereplő cégek átlagos jövő évi egy részvényre jutó nyereségét jelenleg 119 dollárra becsüli. Év közben egy 8-9 százalékos korrekciót sem tart elképzelhetetlennek a piacon. A szektorok közül az iparvállalatok részvényeit és a technológiai cégekét részesíti előnyben. A ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek papírjai helyett azonban inkább az alapvetőbb fogyasztási cikkeket előállítókat venné, ez enyhén defenzív stratégiának tekinthető.

Bár a Goldman Sachs felmérése szerint ügyfeleik átlagosan 2000 pontra várják az S&P 500-as indexet jövő decemberre, azonban David Kostin, a cég vezető stratégája ennél óvatosabb, s 1900 pontot tippel. Szerinte nem a Fed alapkamatának változatlanul tartása, hanem a tapering miatt emelkedő kötvényhozamok lesznek meghatározóak a P/E alapú árazás szempontjából, s ez stabil vállalati nyereségesség mellett is inkább lefelé ható tényező. Év közben szerinte megvan az esélye egy 10 százalékos mértéket is elérő korrekciónak.

StratégaCégS&P 500 célárfolyam 2014 végére
David BiancoDeutsche Bank1850
Brian BelskiBMO Capital1900
Barry KnappBarclays1900
David KostinGoldman Sachs1900
Tobis LevkovichCity Research1900
Jonathan GolubRBC Capital Markets1950
Andrew GarthwaiteCredit Suisse1960
Savita SubramanianBank of America Merrill2000
Adam ParkerMorgan Stanley2014
Thomas LeeJ.P. Morgan2075
Forrás: Marketwatch

Tobias Levkovich, a City Research stratégája szintén 1900 pontos év végi indexértéket tart elképzelhetőnek. Még taperingről szóló döntés előtt úgy vélte, ha az halasztódna, akkor lehet, hogy a teljes 2014 év eleji felértékelődési potenciál már 2013 év vége előtt jelentkezik a piacon, s csak a vállalati nyereségek jelenthetik a felhajtóerőt a piacon. Az 1950 pontot váró Jonathan Golub, az RCB Capital Markets elemzője szerint a felfelé ívelő ciklus az amerikai gazdaságban még nem ért véget, mint ahogy sokan vélik, hanem inkább csak most kezdődik annak középső szakasza. Az 1960 pontot váró Andrew Garthwaite, a Credit Suisse szakértője eközben alulsúlyozná az amerikai részvényeket.

Az nem baj, ha mindenki optimista

Savita Subramanian a Bank of America Merrill Lynchtől nem tartja megalapozottnak azokat a véleményeket, amely szerint a bikapiac a végéhez közeledne, s szerinte még a befektetői optimizmus sem szélsőséges ehhez. Úgy véli, hogy a Fed tapering nem jár majd tragikus hatásokkal a részvénypiacon, s 2000 pontig is emelkedhet jövő decemberig az S&P 500.

Adam Parker a Morgan Stanley stratégája 2014 pontos célára mellett felhívta a figyelmet, hogy a piac átlagosa P/E mutatója az elmúlt két évben 12-ről 15 fölé nőtt. Azonban az ilyen időszakokat szerinte rendszerint még egy egy-két évig tartó emelkedés követi. Az egyetlen igazi félelem a befektetők körében az, hogy túl kevés a félelem. Ismerjük el, ez azért nem lehet igazi ok az aggodalomra - vélte a szakértő.

A legoptimistább prognózist Thomas Lee adta a J.P Morgantől. A múlt héten megjelent elemzése szerint az olyan bikapiacoknak, amelyek négy évnél tovább tartottak - mint a jelenlegi is - csak egy recesszió tudott véget vetni. Ennek azonban szerinte most kicsi az esélye. Az egyedüli kockázatot az jelentheti, ha a tapering túl korán jön, amikor a gazdaság még nem elég erős ahhoz, hogy ennek hatásait ellensúlyozza. Ő is azon a véleményen volt, hogy bikapiacok még nem értek véget azért, mert mindenki túl optimista volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!