A pénteki záróértékéhez képest átlagosan 6,4 százalékos emelkedést várnak 2015-ben az S&P 500-as részvényindextől a 12 legnagyobb befektetési bank stratégái. A Marketwatch által összegyűjtött előrejelzések szerint a szakértők 2015 végére átlagosan 2203 pontra várják az index értékét, s egy sincs közülük, aki a jelenleginél alacsonyabb indexértékre számítana.

Ez nagyjából hasonló képet tükröz, mint tavaly, akkor átlagosan 8 százalék körüli indexemelkedést vártak a szakértők, ehhez képest a tavaly december 31-i értékéhez képest eddig 12 százalékkal erősödött a meghatározó mutató értéke.

Ezt gondolják a pesszimisták

A leginkább borúlátó három elemző, David Kostin a Goldman Sachstól, Jonathan Glionna a Barclay's-től és Andrew Garthwaite a Credit Suisse-től voltak. Mindhárman 2100 pontos várakozással álltak elő, ez kevesebb, mint másfél százalékos felértékelődést jelentene.

A Goldman elemzője e mellett felvázolt az utóbbi napokban egy pozitívabb forgatókönyvet is, s az, hogy melyik valósulhat majd meg, modelljében elsősorban az amerikai államkötvények hozamalukálásától függhet. Ő arra számít, hogy a tízéves amerikai kötvények hozama a mostani 2,3 százalékos szintről év végére ismét 3 százalékig emelkedhet. Ha a hozam nem törne ki a 2,5 százalékos szint fölé, akkor meglátása szerint az index 2300 pontig is rallyzhat 2015-ben. Ez azonban szerinte kevéssé valószínű, tekintve a magasabb növekedési várakozásokat, a munkaerő-piaci folyamatokat, s egyéb, a gazdaság állapotáról pozitív képet adó indikátorokat.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader



Glionna, a Barclay's szakértője annak ellenére kitart viszonylag pesszimista előrejelzése mellett, hogy elismeri, az alacsony olajárak segíthetnek a gazdaságnak. Megjegyzi, hogy az alacsony olajárak miatt mintegy 40 milliárd dollárral csökkenhetnek az amerikai cégek beruházásai jövőre, azonban a másik oldalon mintegy 70 milliárd dollár megtakarítást eredményez a fogyasztóknak, s ez a gazdaság más területeire áramolhat. Ennek ellenére úgy véli, az alacsony olajárak nem eredményeznek eredménynövekedést az S&P 500-as index kosarában szereplő cégeknél, s inkább csak a világgazdaság gyengeségére hívják fel a figyelmet.

A Credit Suisse szakértője elég nagy hullámvasutat vár jövőre az amerikai részvénypiacon. Bár az első félévben szerinte 2200 pontig is emelkedhet az index, azonban a második félévben a Fed kamatemelése mintegy 10 százalékos korrekciót indíthat el a piacon, legalábbis a historikus adatokat figyelembe véve. Az év eleji emelkedést a deflációs félelmek miatt laza monetáris politikát folytató jegybankok, a még meglévő nagy likviditás, a vállalati részvényvásárlások és a vállalati nyereségek növekedése fűtheti. A második félévben azonban már a profitmarzsok csökkenése és a Fed kamatemelése lesznek a meghatározó tényezők.

David Bianco, a Deutsche Bank szakértője szintén a kevésbé optimisták közé tartozik, ő 2150 pontra várja az indexet. Szerinte az emelkedést eddig a vállalati profitok emelkedése hajtotta, azonban jövőre előfordulhat egy párszor már megtapasztalt jelenség, az úgynevezett profit-recesszió. Ez azt jelenti, hogy a GDP még növekszik, azonban a profitok már nem. Ennek oka, hogy a kapacitások növekedése túlszárnyalja a kereslet növekedését, s ez a termékárak csökkenését, vagy nagyon enyhe emelkedését eredményezi. Ennek hatásai leginkább az nyersanyag, az energetikai és az ipari szektorban érvényesülhetnek. Tipikusan ezt kiváltó tényező lehet a dollár erősödése és az olajár csökkenése.

Így érvelnek az optimisták

Érdemes megnézni az igazán optimisták érveit is, hiszen a tavalyi összeállítás során a legmagasabb tipp 2075 pont volt az index év végi értékére, ami gyakorlatilag megegyezik a pénteki záróárral. Idén a legnagyobb indexemelkedést John Stoltzfus, az Oppenheimer elemzője várja. Szerinte az S&P 500 a következő 12 hónapban további 11,5 százalékot menetelhet, 2311 pontig. Mint írja, várakozásaik szerint jövőre a gazdaság bővülése folytatódik az Egyesült Államokban, sőt lendületet vesz köszönhetően a javuló munkaerő-piaci folyamatoknak. Az alacsony kamatok és olajárak ehhez megfelelő alapot adnak.

Adam Parker, a Morgan Stanley stratégája 2275 pontos indexértéket vár 2015 végére, s ő hosszabb távon is kedvezőnek ítéli a kilátásokat. Szerinte az amerikai gazdaság jelenleg még csak a közepén jár egy hosszabb expanziós időszaknak, ami akár 2020-ig is eltarthat. A fogyasztókra jóval kisebb hatással lesz, mint a befektetőkre, mivel hiteleik 75 százaléka jelzáloghitel, s ezek 90 százaléka fix kamatozású - írja.

Brian Belski, a BMO Capital elemzője szerint egy elképesztően hosszú, akár 20 évig is eltartó, lopakodó bikapiacot élünk át. Ennek várható hosszát, s a mögöttes trend erejét tapasztalatuk szerint a legtöbb befektető alulbecsüli. Olyan bikapiac ez, amiben kevesen hisznek, pedig az ember életében csak egy ilyen adódik. Ennek ellenére az ügyfeleik állandóan azt lesik, tévesen, mikor ér véget. Szerinte az amerikai cégek profitja 8,6 százalékkal bővülhet jövőre. Az időnkénti korrekciók, amelyek során a volatilitás megnőhet a piacon úgy gondolja, természetes velejárói egy ilyen típusú emelkedő piacnak.

Elemzők előrejelzései
ElemzőcégVárt S&P 500-as érték
Jonathan GlionnaBarclays2100
David KostinGoldman Sachs2100
Andrew GarthwaiteCredit Suisse2100
David BiancoDeutsche Bank2150
Savita SubramanianB. of A. Merrill Lynch2200
Dan GreenhausBTIG2200
Julian EmanuelUBS2225
Sam StovallS&P Capital IQ2250
Dubravko Lakos-BujasJ.P. Morgan2250
Brian BelskiBMO Capital2275
Adam ParkerMorgan Stanley2275
John StoltzfusOppenheimer2311
Forrás: Marketwatch

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!