Ilyen lesz az év az Alcoa szerint

Az Alcoa eredményeit nem csak azért figyelik árgus szemekkel a befektetők, mert az első fontos gyorsjelentés általában a szezonban, hanem mivel a cég sok ipari vállalatnak a beszállítója, így teljesítményét jelzésértékűnek tekintik a befektetők sok szektor számára. Ráadásul, ami talán még fontosabb, hogy mindig részletes prognózisokat is megfogalmaz a cég a jövőre nézve.
portfolio.hu, 2014. január 10. péntek, 09:15
Fotó: Napi.hu

Lehet arról vitatkozni, hogy az Alcoa gyorsjelentése jelenti-e a negyedéves jelentési szezon kezdetét az Egyesült Államokban azóta, hogy kikerült a részvény a Dow indexből, az azonban nem kétséges, hogy negyedéves számait még mindig kiemelt figyelemmel követik a befektetők. Az Alcoa sok ipari szektornak a nagybeszállítója, így negyedéves teljesítménye sok iparág számára, sőt az egész gazdaság állapotára indikátorként szolgál.

Mit néznek a befektetők?

A lezárt negyedév eredményeinél talán még fontosabbak a kilátások. Az Alcoa menedzsmentje hagyományosan részletes prognózisokat fogalmaz meg a következő évre, szektorokra és földrajzi régiókra bontva. A tegnap este közzétett gyorsjelentés szerint az Alcoa globálisan 7 százalos keresletnövekedésre számít az alumínium-piacon, hasonlóan a 2013-ban elkönyvelt növekedéshez.

Ilyen évet vár az Alcoa...

Globális szinten a legerősebb keresletnövekedésre a repülőgépgyártóktól számít, a légiközlekedési szektorban 7-8 százalékos bevételnövekedés jöhet. Az autógyártásban Kína lehet a fő húzóerő, ahol 6-10 százalék közötti növekedést vár az értékesítésekben a társaság. A teherjárművek piaca inkább stagnálhat, sőt, Európában zuhanást vár az Alcoa, 6-10 százalék közötti bevételcsökkenésre számít 2014-ben. Az építőiparban növekedés jöhet, amit szintén Kína hajthat, viszont az ipari gázturbinák gyártóitól származó kereslet akár kétszámjegyű mértékben is zuhanhat.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK