A Forbes magazin által 3,7 milliárd dollárosra becsült vagyonával Donald Trump lesz az Egyesült Államok eddigi messze leggazdagabb elnöke. A vagyon nagy részét azonban az ingatlanpiaci befektetései teszik ki, viszonylag kis része, mintegy 170 millió dollár található a lap szerint likvid eszközökben. Ezek között szerepel számos olyan nagy bank és multinacionális vállalat, amelyeket hevesen támadott választásai kampánya során.

A lap Trump májusi, a Szövetségi Választási Bizottsághoz benyújtott jelentkezését vette alapul, ami azt jelenti, hogy a lista nem teljesen friss, ugyanakkor azt mutatja, nem nagyon volt problémája akár olyan nagy Wall Street-i nagyágyúk részvényeinek megvásárlásával sem, amelyek komoly megadóztatását is kilátásba helyezte.

Az új elnök cégenként nagyjából 500 ezer és egymillió dollár közötti értékben birtokolt Citigroup. JP Morgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley és Goldman Sachs részvényeket, azaz a hat legnagyobb Wall Street-i befektetési bank közül ötben volt érdekeltsége. Mindezt úgy, hogy a kampány közben Jamie Dimont, a JP Morgan vezérigazgatóját az Egyesült Államok legrosszabb bankárának nevezte (igaz, azóta már pénzügyminiszternek próbálta megnyerni a bankárt).

A Forbes szerint ironikus módon sok olyan cégben volt részesedése Trumpnak, amelyeket a legkeményebben ostorozott a kampány során. A Fordot például folyamatosan azért kritizálta, mert szerinte külföldi termelőhelyekre viszi ki az amerikaiak munkáját, eközben mintegy egymillió dollár értékben birtokolt részvényeiből. De tartott Google részvényeket is, a céget azért támadta, mert szerinte eltitkolta a Hillary Clintonnal kapcsolatos rossz híreket.

Voltak az egyik legnagyobb kritikusa, Warren Buffett cégétől, a Berkshire Hathawytól is részvényei. Ezen kívül tartott 2 millió dollár értékben Apple-papírokat, miközben élesen támadta a céget, amikor az nem akart segédkezni a San Bernardino-i lövöldözés után az FBI-nak feltörni a gyanúsított iPhone-ját.

A nagy cégekkel szembeni megnyilvánulásai ellenére voltak nagy gyógyszeripari cégekben részesedése, a nevek között szerepel a Pfizer, a Merck, a Celgene és a GlaxoSmithKline,  és a kiskereskedelmi óriás Walmart részvényei is a portfóliójának részei voltak. S természetesen a nagy olajcégek sem maradhatnak ki, birtokolt Shell, Chevron és Exxon Mobil részvényeket is. A klímaszkeptikus Trump energetikai portfóliója persze ennél bővebb, megtalálhatóak benne Phillips, Kinder Morgan, TransCanada részvények is. A felsorolásban szerepel még a Bank of Nova Scotia, a Toronto Dominion Bank és a Royal Bank of Canada.

A Forbes megjegyzi, hogy ez csak bonyolítja Trump külföldi pénzügyi intézményekkel való viszonyát, hiszen cégeinek jelentős tartozása van a Deutsche Bank és az állami tulajdonú Bank of China felé. A lap arra a kérdésére nem kapott választ Trump szóvivőjétől, hogy eladtak-e a felsorolt részvényekből az elmúlt fél évben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!