Ilyen részvényei vannak Donald Trumpnak - meglepő elemek a portfólióban

Donald Trump lesz az eddigi leggazdagabb amerikai elnök, vagyonának azonban viszonylag kis része van likvid eszközökben és részvényekben. A Forbes összesítése szerint tőzsde részvényportfóliója meglepő elemeket tartalmaz, sok olyan cég papaírjait is birtokolja Trump, amelyet a kampány során hevesen támadott.
Napi.hu, 2016. december 6. kedd, 22:07
Fotó: MTI/EPA

A Forbes magazin által 3,7 milliárd dollárosra becsült vagyonával Donald Trump lesz az Egyesült Államok eddigi messze leggazdagabb elnöke. A vagyon nagy részét azonban az ingatlanpiaci befektetései teszik ki, viszonylag kis része, mintegy 170 millió dollár található a lap szerint likvid eszközökben. Ezek között szerepel számos olyan nagy bank és multinacionális vállalat, amelyeket hevesen támadott választásai kampánya során.

A lap Trump májusi, a Szövetségi Választási Bizottsághoz benyújtott jelentkezését vette alapul, ami azt jelenti, hogy a lista nem teljesen friss, ugyanakkor azt mutatja, nem nagyon volt problémája akár olyan nagy Wall Street-i nagyágyúk részvényeinek megvásárlásával sem, amelyek komoly megadóztatását is kilátásba helyezte.

Az új elnök cégenként nagyjából 500 ezer és egymillió dollár közötti értékben birtokolt Citigroup. JP Morgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley és Goldman Sachs részvényeket, azaz a hat legnagyobb Wall Street-i befektetési bank közül ötben volt érdekeltsége. Mindezt úgy, hogy a kampány közben Jamie Dimont, a JP Morgan vezérigazgatóját az Egyesült Államok legrosszabb bankárának nevezte (igaz, azóta már pénzügyminiszternek próbálta megnyerni a bankárt).

A Forbes szerint ironikus módon sok olyan cégben volt részesedése Trumpnak, amelyeket a legkeményebben ostorozott a kampány során. A Fordot például folyamatosan azért kritizálta, mert szerinte külföldi termelőhelyekre viszi ki az amerikaiak munkáját, eközben mintegy egymillió dollár értékben birtokolt részvényeiből. De tartott Google részvényeket is, a céget azért támadta, mert szerinte eltitkolta a Hillary Clintonnal kapcsolatos rossz híreket.

Voltak az egyik legnagyobb kritikusa, Warren Buffett cégétől, a Berkshire Hathawytól is részvényei. Ezen kívül tartott 2 millió dollár értékben Apple-papírokat, miközben élesen támadta a céget, amikor az nem akart segédkezni a San Bernardino-i lövöldözés után az FBI-nak feltörni a gyanúsított iPhone-ját.

A nagy cégekkel szembeni megnyilvánulásai ellenére voltak nagy gyógyszeripari cégekben részesedése, a nevek között szerepel a Pfizer, a Merck, a Celgene és a GlaxoSmithKline,  és a kiskereskedelmi óriás Walmart részvényei is a portfóliójának részei voltak. S természetesen a nagy olajcégek sem maradhatnak ki, birtokolt Shell, Chevron és Exxon Mobil részvényeket is. A klímaszkeptikus Trump energetikai portfóliója persze ennél bővebb, megtalálhatóak benne Phillips, Kinder Morgan, TransCanada részvények is. A felsorolásban szerepel még a Bank of Nova Scotia, a Toronto Dominion Bank és a Royal Bank of Canada.

A Forbes megjegyzi, hogy ez csak bonyolítja Trump külföldi pénzügyi intézményekkel való viszonyát, hiszen cégeinek jelentős tartozása van a Deutsche Bank és az állami tulajdonú Bank of China felé. A lap arra a kérdésére nem kapott választ Trump szóvivőjétől, hogy eladtak-e a felsorolt részvényekből az elmúlt fél évben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.12.08 10:29

@foldnyuzo: nem feledkeztem meg, csak hát nem ez volt a kérdés.
És ne felejtsük, hogy Bushék mennyire ellenezték Trump megválasztását. Mellesleg a kicsi Bush a Clinton család nagy barátja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.12.08 10:28

@foldnyuzo: Láthatóan rövid az emlékezeted, ráadásul tévedsz is. Kadhafit 2011-ben nyugati bombázásokkal döntötték meg, ezzel káoszba taszítva Líbiát.
Egyébként most vannak ott amerikai kommandósok, nem is kevesen, Harcolna az IÁ helyi szövetségese ellen.

Trump is olyamsiket mondott, hogy nem fog fegyverkezni, inkább a z infrastruktúra fejlesztésére költ. Gondolom, mélyen egyetértesz ezzel. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.08 10:00

@Dakota Summer:
Azért a republikánus elnöki korszakokról elfeledkeztél a közelmúltból, mindig ők voltak akik "odacsaptak"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.08 09:58

@Dakota Summer:
Öreg a te agyad, méghozzá nagyon, a horthy rendszerből.
Nem tudok róla, hogy Libiában egyetlen amerikai katona megjelent volna.
Putyin mit ért el, még semmit, illetve az oroszok válogatás nélkül gyilkolnak ott nem ismerős a kímélet. Oroszország egy gyenge, szegény állam, kétségbeesetten próbálja menteni megmaradt közel-keleti érdekeltségeit. Igaz náluk a nép szegénysége soha nem akadályozta a fegyverkezést, akkor sem ha a nép éhen halt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.12.08 09:36

@foldnyuzo: Neeem? Hát a líbiai beavatkozást ki indította 2011-ben? Az IÁ elleni háborút (mondjuk az jogos, de nagyon ímmel-ámmal csinálták, amíg Putyina tökükre nem lépett)....
Ukrajnai beavatkozás, 2014?

Ne kamuzz már, öreg. :O
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html