Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Második napja zuhantak a fő mutatók, miután Kína két nap alatt már 4 százalékkal leértékelte valutáját, közel négyévi mélypontra. A szerdán megjelent, további lassulást jelző kínai gazdasági adatok folytatást sejtetnek, bár ezt a kínai jegybank cáfolta.

A kínai kormány erősíteni akarja az ország gyengülő exportképességét, ám ezzel importképességét is szűkíti, egyszersmind gyakorlatilag felmondta sokéves hallgatólagos együttműködését a fő kereskedelmi partnerekkel, árfolyamháborús félelmeket keltve. Mindez riasztja a befektetőket a felzárkózó és a fejlett piacokon egyaránt. A jövő kereskedelmi átrendeződést és széles körű gazdasági lassulást rejthet, mert a világ második számú gazdasága, Kína az európai exportcikkek fő vásárlója az Egyesült Államok után.

Egyes elemzők szerint az új bonyodalmak a szeptemberre várt kamatemelés halogatására késztethetik az amerikai Fed-et. Ez a hír a bizonytalanságot növeli, ezt jelezte az arany hirtelen drágulása, együtt a gyengébb dollárral. Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1123,36 dollár volt a kedd esti 1109,27 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Az sem igazán segítette a tőzsdéket, hogy a megjelent adatok szerint az euróövezet ipari termelésének évi növekedése júniusban lassult, havi összehasonlításban pedig második hónapja csökkent a kibocsátás.

Mindezek fényében az FTSE-100 1,4, a DAX 3,3, a CAC-40 3,4 százalékkal zuhant, a páneurópai mutató, a Stoxx Europe 600 indexe 2,7 százalékkal gyengült. A periféria sem volt kivétel: a milánói FTSE MIB 3, a madridi IBEX-35 2,4, az athéni ASE 2 százalékot vesztett.

A nap vesztesei részben az autógyártók voltak: a Peugeot 4,9, a BMW 3,7, a Fiat Chrysler Automobiles 6,5 százalékot zuhant. A kínai lépés a luxuscikk-gyártókat sem hagyta érintetlenül: a Burberry Group 3,5, az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton 5,5, a Hermes International 3,9 százalékot bukott.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 49,36 dollár volt, 18 centes napi árnyereséggel. A gázolaj tonnánként 7,50 dollárral 478,75 dollárra, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0467 dollárral 1,7404 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében.

A tengerentúlon a Wall Streeten is eséssel indult a nap és az európai tőzsdezárás után is - bár már kisebb mértékű - mínuszokban álltak az indexek. A Dow 0,5, az S&P-500 0,4, a Nasdaq 0,2 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!