Ilyen se volt még - Amerika kockázatosabb, mint bankjai

Az európai adósságválsághoz hasonló jelenség zajlik az amerikai piacon, az amerikai állam kockázatosabb, mint saját bankjai.
Napi.hu, 2013. október 8. kedd, 15:55
Fotó: Napi.hu

Köszönhetően az elhúzódó költségvetési vitának és az adósságplafon egyenlőre nem megoldott kérdésének egyre idegesebbé kezd válni az amerikai pénzpiac. A történelem során először a rövidlejáratú amerikai állampapírok hozama magasabb szintre emelkedett, mint a LIBOR. Ez annyit tesz, hogy a bankközi piacon a bankok az egymásnak nyújtott kölcsönöket kevésbé érzik kockázatosnak, mint a rövidlejáratú amerikai államkötvényeket - hívta fel a figyelmet a Zerohedge.

Bár a jelenségben a portál szerint technikai tényezők is szerepet játszottak, azonban mindenképpen érdemes felfigyelni rá. Utoljára ugyanis az európai adósságválság idején volt rá példa, hogy az adott ország bankjainak nyújtott kölcsönök kamatai alacsonyabb szintekre kerültek, mint az ország rövidlejáratú állampapaírhozamai. Ez azt jelentette, hogy egyes országok fizetőképességét a piac néha rosszabnak ítélte, mint az országban tevékenykedő bankokét - írják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK