Ilyet is régen láttunk, leminősítették az OTP-t

A Citi vételről semlegesre rontotta az OTP ajánlását - írja a Portfolio.hu.
portfolio.hu, Napi.hu, 2016. november 16. szerda, 18:55
Fotó: Napi.hu

A portál szerint az elmúlt hónapokban egymást hajszolták bele az elemzők a céláremelésekbe és felminősítésekbe, egyre kevesebben maradtak, akik pesszimisták voltak az OTP kilátásaival kapcsolatban. Ezért is érdekes az, hogy most a Citi vételről semlegesre rontotta az ajánlását.

Az indoklás szerint a marzsok nyomás alatt lesznek a csökkenő kamatok miatt Magyarországon, Oroszországban és Bulgáriában. Bár az OTP fontosabb piacain a hitelezés bővül, a hitelkihelyezés növekedése mérsékelt lesz, ráadásul több piacon (orosz, román, montenegrói) továbbra is csökkennek a teljesítő hitelállományok. Amennyiben nem jön fordulat, az nyomás alá helyezheti a bank profitját

Az elmúlt években a profitfordulatot az okozta az OTP-nél, hogy egyre kevesebb céltartalékot kellett megképezni (sőt visszaírásokra is sor került), a Citi szerint ennek a folyamatnak vége, és a kockázati költségek ismét emelkedhetnek. Egyre rosszabb lehet a befektetői megítélése annak, hogy az OTP menedzsmentje inkább felvásárlásokra költi a feles likviditást és nem osztalékfizetésre.

A 2018-as magyarországi választásokhoz közeledve nő annak a valószínűsége, hogy a magyar kormány forrást keres majd a megemelkedő kiadásainak a fedezésére, ezért akár újra emelhet a bankadón.

Idén már 33 százalékot emelkedett az árfolyam, viszont a profitfordulat már lezajlott a banknál, ráadásul az OTP részvényei már nem olcsók. Bár a Citi 8200-ról 8600 forintra emelte az OTP-célárát, az már csak kevesebb mint 10 százalékkal van a mostani árfolyam felett, ezért is jár a leminősítés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2016.11.16 19:25

Már bocsánat, de a piac felminősítette a nemrég 4000 Ft-on álló OTP-t 8000 Ft-ra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html