Az orvosi célú kannabisz termékeket előállító és termelő európai cégek közül a StenoCare elsőként ment tőzsdére, hogy előnyt kovácsoljon a termékei iránti érdeklődés felerősödéséből. Számításai helyesnek bizonyultak, ugyanis a tőzsdei kereskedés első óráiban 33,50 dán koronára emelkedett az árfolyam, amely majdnem négyszerese a nyilvános részvényértékesítés 8,80 koronás kibocsátási árfolyamának.

A 33,50 koronás árfolyammal számolva a StenoCare piaci tőkeértéke meghaladja a 200 millió dán koronát (30 millió euró).

A StenoCare szeptemberben nyújtotta be elsődleges nyilvános részvénykibocsátási kérelmét a koppenhágai tőzsdének. Az érdeklődés elsöprő volt, szeptember 24. és október 9. között több mint húszszorosan jegyezték túl a 8,80 dán koronás áron (nagyjából 382 forinton) felajánlott több mint 2,1 millió részvényt.

A részvénykibocsátásból befolyó összeget, 18,6 millió koronát arra akarja használni a vállalat, hogy megkezdje a saját termelést biztosító létesítményének fejlesztését és biztosítsa működési költségeit.

Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá azt az állítást, hogy az orvosi kannabisz enyhítheti olyan betegségek, mint például az epilepszia vagy a szklerózis multiplex tüneteit, csökkentheti a krónikus fájdalmakat, csillapíthatja a kemoterápia által okozott hányingert, aminek köszönhetően feltámadt az érdeklődés e terület iránt.

Több európai ország, Dánia mellett Németország, Nagy-Britannia, Csehország és Olaszország is engedélyezi az orvosi kannabiszolaj receptre történő felírását. Dánia, amely idén január 1-jétől engedélyezi a kannabisz gyógyászati célú alkalmazását, azon pár európai ország közé tartozik, amely a kannabisz termesztését is legalizálta.

A 2017-ben alapított StenoCare az első dán vállalat, amely engedélyt kapott orvosi kannabisz importálására és termelésére, valamint kannabiszolajjal készült termékek értékesítésére.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!