A Napi Gazdaság cikke.

A korábban megrendezett ki mond nagyobbat vetélkedőt követően az olajpiacon most egymás alá licitálnak az elemzők - mondta Szűcs Örkény, a Solar Capital Zrt. vezérigazgatója, utalva a nemrég megjelent 25 dolláros célárra.

Az látszik, hogy az olaj intenzíven ereszkedik a lefelé vezető csatornában, de szerinte nincs esélye a 25 dollárnak. A napokban a 40 dolláros támasz működött, ha esetleg még egyszer elérné, lehetséges, hogy az aktiválódó stopok miatt hármassal is kezdődhet az árfolyam, de az ugyanúgy csak két hétig fog tartani, mint a 130 fölötti árak. Hosszabb távon pedig megyünk a 70 dollár felé, mivel az egyensúlyi ár valahol 70-90 dollár között van Szűcs szerint.

Az elemzéseknél talán jobban kifejezik a piac várakozását a határidős árfolyamok. Ebből pedig az látszik, hogy ugyan a fronthónap 43 dollár körül van, az egy évvel későbbi jegyzés viszont már 61 dollár fölött. A hosszú távú, 2015-ös árfolyam pedig már 80 dollár fölött áll, pont ugyanott, ahol két évvel ezelőtt volt.

A piac rendkívül ideges, ezzel magyarázható, hogy míg a fogyasztás 5-6 százalékkal esett, addig az olaj árfolyama harmadára zuhant vissza, miközben az OPEC csökkenti a termelést. S hogy mit tegyen ebben a helyzetben a befektető? Imádkozzon azért, hogy magasabb legyen az olajár, hogy a világ helyrebillenjen, ne legyen felfordulás és megmaradjon az állása - mondta a vezérigazgató.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!