Imádnak hitelből költeni - kaszál a kártyacég

A MasterCard szerint nincs baj a fogyasztók költési hajlandóságával, sőt a cég a 63 százalékos profitnövekedését épp a megnövekedett költéssel hozza összefüggésbe.
NAPI Online, 2007. október 31. szerda, 15:33
Fotó:

A MasterCard nettó nyeresége 63 százalékkal 314 millió dollárra, azaz részvényenként 2,31 dollárra nőtt a tavalyi év harmadik negyedében regisztrált 193 millió dollár, azaz 1,42 dollár részvényenkénti profiteredményhez képest.

Az előrejelzéseket meghaladó mértékű gyarapodás nagyrészt a cég bevételének több mint a felét adó külföldi ügyfelek kártyahasználatából eredt, amelynek kedvezett a dollár árfolyamának rekordméretű zuhanása.
A MasterCard kártyák használata a negyedév során mindössze 7,7 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, míg Európában 26 százalékkal, Ázsiában 22 százalékkal, Latin-Amerikában 24 százalékkal. A legnagyobb mértékben, mintegy 41 százalékkal Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában nőtt a cég forgalma.

A cég bevételei a harmadik negyedév során éves összehasonlításban 20 százalékkal nőttek, így 1,1 milliárd dollárt tettek ki. Az üzemeltetés költségei ehhez képest mindössze 16 százalékkal lettek magasabbak a harmadik negyedévben, így 730 millió dollárt tettek ki.

A MasterCard részvényeinek árfolyama a kedvező bejelentés hatására több mint 11 százalékot ugrott a New York-i tőzsdén a kereskedés első órájában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK