Az amerikai részvénypiacok immár másfél éve komolyabb korrekció nélkül kúsznak felfelé. A brexit szavazás és Trump elnökké választása is mindössze egynapos eladási hullámot eredményezett a piacon, komolyabb korrekciót viszont régóta nem láttak a befektetők.

A CNBC összefoglalója szerint az elemzők is csak találgatják, hogy mikor és mi miatt indulhat meg egy a piacon amúgy természetes korrekció. A Citigroup szakértői szerint a kamatemelések, a JPMorgan szerint a vállalati nyereségek lehetnek egy eladási hullám katalizátorai.

Mindkét befektetési bank szakértői a héten álltak elő figyelmeztetésükkel, amely szerint a részvénypiac meglehetősen törékeny állapotban van.

Fordul a széljárás

Az S&P 500-as index várt eredményekből számolt átlagos P/E hányadosa jelenleg 17,5, ami historikusan magasnak tekinthető. Thomas Lee, a Fundstrat nevű elemzőcég alapítója szerint ilyen magas árazások mellett meglehetősen nehéz rávennie magát az embernek arra, hogy pénzt vigyen a részvénypiacra. Lee szerint a mostani gyorsjelentési szezon komoly próbája lehet a piacnak. Bár ő úgy véli, a hét második felében a nagybankok számaival felpörgő jelentési szezon még jól sikerülhet, azonban az év hátralévő része már nem lesz ennyire fényes az amerikai cégek számára.

Az összefoglaló kiemeli, az S&P 500-as index az idén mindössze két alkalommal esett egy százalékot, vagy annál nagyobbat, március 21-én és május 17-én. Az utolsó 10 százaléknál nagyobb korrekcióját 2015 vége és 2016 februárja között élt át a piac, akkor 14 százalékot esett a vezető index korábbi csúcsához képest.

Ugyanakkor az elmúlt hetekben valami megváltozni látszik a globális befektetési környezetben - írja az összefoglaló. Az államkötvények hozama emelkedésnek indult, a jelek szerint a befektetők - nem csak a Fed várható kamatemelései, de Mario Draghi ECB elnök héjábbnak értelmezett nyilatkozata miatt is - globálisan a kamatok emelkedésére kezdtek felkészülni.

Az emelkedő kötvényhozamok elkezdték aggasztani a befektetőket, ezt jól mutatja, hogy a kockázatosabb eszközök és a feltörekvő piacok volatilitása emelkedni kezdett. A friss befektetési alapok pénzáramlásait vizsgáló adatok szerint az amerikai és európai részvényekből, a feltörekvő piaci kötvényekből megy ki a pénz, s lecsökkent a feltörekvő piaci részvényekbe a pénzáramlás - figyelmeztetnek a Citigoup elemzői. Szerintük viszont a vállalati nyereségadatok elég erősek ahhoz, hogy támogatást nyújtsanak az árfolyamoknak.

"Öreg és fáradt, de nem tűnik halottnak"

A Citi szakértői szerint a részvénypiac akkor lenne komoly veszélyben, ha a globális gazdaság lassulása gyengébb vállalati nyereségekkel párosulna. De veszélyt jelenthet az is, hogy a nagy jegybankok a most vártnál gyorsabb és nagyobb ütemben szigorítanának. Még rosszabb lenne, ha ezt azért tennék, hogy az eszközár infláció ellen harcoljanak.

Most azonban még úgy vélik, a vállalati nyereségek lendülete elegendő ahhoz, hogy további emelkedést generáljon a tőzsdéken, főleg Japánban és Európában. Eközben a többi eszköztől elvárt hozam annyira alacsony, hogy nehéz lenne megindokolni egy rotációt a részvényekből a defenzívebb eszközök irányába. A tőzsdén a bikapiac öregnek és fáradtnak tűnik, de egyáltalán nem tűnik halottnak - írják a Citi szakértői.

A JPMorgan stratégái eközben a vállalati nyereségekre hivatkozva fújtak riadót. Igaz, ők is azt várják, hogy a második negyedéves számok még jók lesznek. Kiemelik, hogy a negatív és pozitív profitfigyelmeztetések aránya 1,9 volt a jelentési szezon előtt, ez hat éve a legalacsonyabb szám.

A Thomson Reuters adatai szerint az elemzők átlagosan 7,9 százalékos profitnövekedést várnak a második negyedévben az S&P 500-as indexben szereplő cégektől az első negyedéves 15 százalékot követően. Az első negyedéves növekedésben sokat segített az, hogy egy évvel korábban még profitrecesszió volt Amerikában, de a tavalyi második negyedévben is csökkentek még az amerikai vállalati profitok (jórészt az olajáresés miatt).

Az igazi gondok a második félévben jelentkezhetnek - írják a befektetési bank elemzői. Szerintük az év hátralévő részében három tényezőre kell figyelemmel lenni. Az egyik az, hogy a második féléves növekedésre vonatkozó várakozások meglehetősen magasak, viszont ekkor már nehezebb lesz hozni azt a növekedést, mint az első félévben. A harmadik negyedévben 7-8, a negyedikben 12-15 százalékos profitbővülést vár a piac.

A másik, hogy globálisan erősödik a termelői-áremelkedés, s ez lassíthatja a nyereségek növekedés. A harmadik pedig a kínai lassulás és az amerikai gazdaság vegyes teljesítményének a hatásai.

A P/E mutatók sérülékenyek a nyereségnövekedési ütem lassulására, de az emelkedő kamatokra is - írják a JPMorgan stratégái. Szerintünk most P/E alapon a részvények globálisan 26 százalékkal magasabbak mint 2013-ban, amikor a Fed először a kvantitatív lazítási program csökkenéséről döntött ("tapering").

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!