A tőzsdéken uralkodó jó hangulat, az amerikai kormányzat újraindulása és a jelek szerint végtelenségig tartó pénznyomtatás a Fed részéről elvileg minden befektető jó érzéssel kellene eltöltsön, azonban Brett Anders a Marketwatch publicistája szerint most jött el az ideje, hogy igazán aggódni kezdjünk. Szerinte több olyan jel is van, ami miatt a jelenlegi helyzet sokban hasonlít 1996-ra, amikor is Alan Greenspan Fed elnök először használta az "irrational exuberance" kifejezést.

Az első ilyen a részvények árazásában keresendő. Szerinte a részvénypiac értékeltsége elérte azt a magasságot, amelyet már illik lufinak hívni. A jelenlegi szinteken az amerikai részvények átlagos Shiller P/E hányadosa 24. Amikor ez a mutató (az elmúlt 10 áv átlagos nyereségét felhasználó P/E ráta) a múltban ilyen magasságban tartózkodott, akkor a következő időszakban már csak meglehetősen szerény teljesítményre voltak képesek a részvényárfolyamok. Ugyanakkor 1996-ban ez az érték elérte a 28-at is. A részvénypiac hosszútávú átlagos Shiller féle P/E hányadosa 16 körül található - hívja fel a figyelmet a szakértő. A legnagyobb hozamot a medvepiacok mélypontja körül vásárolva lehetett a múltban realizálni, amikor ez az érték 10 körüli szintre csökken.

A részvénypiaccal kapcsolatban szerinte aggodalomra adhat okot a régóta pesszimista szakértők kapitulációja is. Ő most Nouriel Roubini és David Rosenberg pálfordulását említi, mindkét szakember végig pesszimista álláspontot hangoztatva ülte végig a 2009 óta tartó időszakot. Emlékeztetőül, az ellentét analízis hívei szerint a bikapiac tetőzését és fordulását akkor lehet várni, amikor az utolsó medvék, azaz pesszimisták is kapitulálnak. A másik furcsa jel, hogy senki sem szeretne kötvényeket vásárolni. Persze érthető, hogy a historikusan alacsonyan tanyázó kötvényhozamok miatt mindenki szerint jobban megéri mást vásárolni, azonban az amerikai államkötvények mégiscsak biztonságot jelenthetnek, ha turbulensebb időszak következne.

A másik aggasztó jel a vállalatok tőkeáttételi szintje. Az elmúlt négy év folyamán a nem pénzügyi vállalatok összesen ezermilliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket, ezzel tartózásaik összesítve 14 ezer milliárd dollárra nőttek a Fed adatai szerint. Ez az 1996-os összeg több, mint kétszerese. Mivel az adósságállomány magas, ezért a cégek és a piac értékelésénél szerinte nem egyszerűen a vállalatok piaci kapitalizációját érdemes nézni, hanem olyan mutatót is, amely figyelembe veszi a cégek eladósodottságát is, ez az EV/EBITDA alapú értékelés pedig igencsak magasan jár. Szerinte a vállalatok értéke ez alapján csak egyszer volt a jelenleginél magasabb, a dotcom lufi tetején, 1999-2000-ben.

Végül de nem utolsósorban a Anders szerint le kell számolni azzal a tévhittel, hogy az átlagos kisbefektetők utálják ezt a bikapiacot és távol tartják magukat a részvényektől. Szerinte az Investment Company Institute adatai arra utalnak, hogy az amerikai kisbefektetők folyamatosan hordják a pénzt a részvénypiacra. A kormányzati leállás ebben folyamatban mindössze annyit eredményezett, hogy az amerikai részvénypiac helyett ebben az időszakban inkább a globális részvényalapok jegyeit vásárolták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!