IMF pénzből vesszük vissza a Mol-csomagot

22400 forint körüli részvényárfolyamon vásárolta meg a magyar állam a Szurguttól a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját. A vételár így 1,88 milliárd euróra rúg, amit az állam a korábban lehívott IMF hitelből fedez.
NAPI, 2011. május 24. kedd, 16:12
Fotó: Napi.hu

Az utóbbi évek legnagyobb sikerének nevezte a Szurgut-csomag megszerzését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás. A gazdaságtörténeti jelentőségű esemény előtt hosszú heteken át folytak a tárgyalások, ma aláírták a megállapodást, a teljes csomagot a magyar állam veszi meg.

A lépés jelentős mértékben gyarapítja az állami vagyont, így megfelel a kormány vagyongazdálkodási stratégiájának. Fontos, hogy energiavállalatban történik a tulajdonszerzés - mondta Fellegi, hozzátéve, hogy ez a Mol helyzetét, a hazai és régiós energiabiztonságot is stabilizálja. Fellegi kiemelte, ezzel jelentős akadály hárult el a magyar-orosz kapcsolatok további fejlődése elől is.

A vételár 1,88 milliárd euró, ez megfelel az április eleji ármegállapodás előtti utolsó három hónap átlagárnak. Az ár kedvező, tekintve, hogy a célárak 26500 forint körül vannak a részvényre, ami alapján a csomag értéke 2,3 milliárd euró lenne.

A vételárat a korábban lehívott IMF-hitelből rendezik, így nem növeli sem az államadósságot, sem pedig a hiányt. A tranzakció érvénybe lépéséhez a költségvetési törvény módosítása és országgyűlési megerősítés szükséges. Ezek birtokában augusztus végéig lezárulhat az ügylet.

Hernádi Zsolt elmondta, a Mol minden tulajdonosának megnyugtató megállapodás született, fontos bizonytalansági tényező szűnt meg. A Mol elnök-vezérigazgatója gratulált Fellegi Tamásnak a vásárláshoz.

A miniszter kiemelte, ez nem egy egyszerű vásárlás, nem üzleti tranzakció, hanem stratégiai lépés. Az állam célja a meghatározó stratégiai vállalatokban az állami szerepvállalás erősítése. Hernádi hangsúlyozta, a Mol három ország energiaellátásának kulcsszereplője.

A vételáron kívül nem adtunk semmit az oroszoknak, nincs "csomag" - emelte ki Fellegi újságírói kérdésre. A további állami vállalatfelvásárlásokra vonatkozó kérdésre Fellegi kitérő választ adott.

Fellegi elmondta, legalább 2,4 százaléknyi Mol-részvény kerül át a nyugdíjpénztáraktól az államhoz. Nem dőlt még el, hogy ezt az állam értékesíti, vagy a most megszerzett csomaggal együtt kezelik.

Kérdésre, hogy a tranzakció után olcsóbb lesz-e a benzin Hernádi Zsolt elmondta, a benzinár továbbra is a piaci árak változásaitól függ. Fellegi hozzátette, az állam nem nyúlhat bele a benzin árképzésbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2011.05.25 21:46

@megalodon:

Jaja.
Lassan ott tartunk, hogy a szürke- és a feketegazdaság növekedésében kell bíznunk, ahova nem ér el matolcsyék kétbalkeze. Pedig feketegazdaságra állam nem épülhet, csak maffia. Ez lesz az igazi "sajátos nemzeti út"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.25 21:28

@pro libertate: Ez pontosan így van !
csak éppen nem nő a gazdaság (kivéve azt ami a németeknek megy exportra )
mondjuk az is vicc, hogy kormányzás helyett a megsemmisült szocikat ütik - vágják , de hát a beidegződések kérem szépen...
Mindenesetre össze lehetne dobni egy szép kis listát, hogy arrafelé kinek milyen pszichológiai problémája,komplexusa és szindromája van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.05.25 21:11

@megalodon:
A fideszkormány megint saját kommunikációs csapdájába futott bele.
Azt kell látni, hogy ez az egész államadósság dolgot jelentősen túllihegi, mindössze két tényezőre alapítva: az egyik a korábbi kormányok elleni harc (úgy tűnik, komolyan hiszik, hogy ez egy jó muníció - eddig talán be is jön nekik), a másik pedig a zemberek saját eladósodott helyzete.
A kormányzati kommunikációval ellentétben persze a magyar állam eladósodottsága korántsem kritikus. Gondolj bele: ha van havi 100 ezer HUF jövedelmed, talán pánikot kelt benned, ha fizetned kell havi 4 ezer HUF kamatot? A legtöbb emberben valszeg nem - állami szinten pedig ez a szitu. Persze, aki a maga jövedelmének 60 %-át fordítja törlesztésre, az másképp asszociál az "adósság"-ra...

A 65 %-os cél pedig nevetséges. Ha semmit nem csinál a kormány, akkor is teljesül a gazdaság, a GDP szükségszerű növekedése folytán. A "semmit" persze szó szerint értem: nem kéne újabb adósságokat csinálnia a fideszkormánynak és nem kéne elfojtani a növekedést... így nem fog menni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.25 20:06

@pro libertate: állitólag már lejebb ment a kamata az Imf hitelnek meg egyébként 2015 ig kell visszafizetni.. a történet lényege nem az, hogy mi a neve az adósságnak hanem az, hogy a devizatartalékot az oroszoknak küldtük el és nem az államadósságot csökkentjük vele, vagyis vagy nem lesz meg a 65%.-os beigért vagy korbáccsal verik le rajtunk a ciklus végéig.. ( ez ugy 2-3% adósságtörlesztésnyi zseton lehetett )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.05.25 19:47

@GELI
Fölöttébb érdekelne, honnan szeded ezeket az ökörségeket a ránk kényszerített, drága IMF-hitelről, meg hogy "nem engedik visszafizetni", stb.?

Látom, ráérsz egész nap, ha tényleg érdekel ez a téma, szerintem iratkozz be valami iskolába. Professzor barátaid biztosan tudnak valami jó helyet ajánlani...
Bár, ha ezek az IMF-es infók tőlük származnak, akkor légy nagyon óvatos a tanácsaikkal..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html