Immár a saját útját járja a forint - lefelé vette az irányt

Hiába a jó nemzetközi hangulat, a vártnál rosszabb beszerzési menedzserindex (BMI) dél felé lökte a forint árfolyamát.
NAPI, 2013. január 2. szerda, 10:32
Fotó: Napi.hu

A BMI szezonálisan kiigazított 2012. decemberi értéke 48,9 százalékot mutat, ami 3,2 százalékpontos visszaesésnek felel meg az előző hónaphoz képest. A hazai fizetőeszköz gyengülése - a jó nemzetközi hangulatban - nagyrészt ennek köszönhető, hiszen például a lengyeleknél jól alakult a BMI, és erősödik is a z³oty - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője. Véleménye szerint a forint mára immunis lett a jó hírekre, míg a rosszak hamar beépülnek az árfolyamba, így a kereskedők között az óvatosság a jellemző a hazai fizetőeszközzel szemben.

A kereskedő szerint a forintot számos hír mozgathatja, így például kérdéses, hogy lesz-e devizakötvény, ki lesz az új MNB-elnök, illetve ő milyen monetáris politikát fog folytatni. Egyelőre nem látszik, hogy a közelgő devizalejáratot miből teljesíti az állam, ha a tartalékokhoz nyúlnak, az negatív üzenet lehet a piac számára - véli Bámli. Ezen kívül a nemzetközi hírek, így a görög eurótagság, vagy a szeptemberi német választások is hatással lehetnek az árfolyamra, ahogy az amerikai költségvetési szakadékról (fiscal cliff) szóló tárgyalások is. Mindennek megfelelően a közeljövőben 288 és 295 forint közötti euróárfolyamot vár a közeljövőben.

Az euró szerda délelőtt fél 11-kor 292,5, a dollár 220,6, az angol font 360,2, a svájci frank 241,9, míg a japán jen 2,5350 forintot ért. Egy euróért pedig 1,3260 dollárt kértek ekkor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

malkom, 2013.01.02 12:57

Az IMF és az EU elidegenítése után MG-nak csak egyetlen csodafegyvere maradt, a kormányzati elit lecserélése a Fideszen belül. Ezt minél hamarabb meg kell lépni, hogy ne legyen már túl késő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.01.02 11:16

A forint egy teljesen szabályos shortos trendet vett fel, a 284 szinttől való elrugaszkodás óta. A momentum gyertyák short írányúak, a vissza korrekciók kismértékűek. A forgalom közepes, az első ellenállás szintek 294 valamint 297 szintek közelében lehetnek. Lényeg az, hogy ez az esés, egy viszonylag jobb hangulatú piaci környezetben történik, amely már elő szele lehet, egy jelentősebb forint gyengülésnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html