A BMI szezonálisan kiigazított 2012. decemberi értéke 48,9 százalékot mutat, ami 3,2 százalékpontos visszaesésnek felel meg az előző hónaphoz képest. A hazai fizetőeszköz gyengülése - a jó nemzetközi hangulatban - nagyrészt ennek köszönhető, hiszen például a lengyeleknél jól alakult a BMI, és erősödik is a z³oty - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője. Véleménye szerint a forint mára immunis lett a jó hírekre, míg a rosszak hamar beépülnek az árfolyamba, így a kereskedők között az óvatosság a jellemző a hazai fizetőeszközzel szemben.

A kereskedő szerint a forintot számos hír mozgathatja, így például kérdéses, hogy lesz-e devizakötvény, ki lesz az új MNB-elnök, illetve ő milyen monetáris politikát fog folytatni. Egyelőre nem látszik, hogy a közelgő devizalejáratot miből teljesíti az állam, ha a tartalékokhoz nyúlnak, az negatív üzenet lehet a piac számára - véli Bámli. Ezen kívül a nemzetközi hírek, így a görög eurótagság, vagy a szeptemberi német választások is hatással lehetnek az árfolyamra, ahogy az amerikai költségvetési szakadékról (fiscal cliff) szóló tárgyalások is. Mindennek megfelelően a közeljövőben 288 és 295 forint közötti euróárfolyamot vár a közeljövőben.

Az euró szerda délelőtt fél 11-kor 292,5, a dollár 220,6, az angol font 360,2, a svájci frank 241,9, míg a japán jen 2,5350 forintot ért. Egy euróért pedig 1,3260 dollárt kértek ekkor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!