BUX
38667

Immár a saját útját járja a forint - lefelé vette az irányt

Hiába a jó nemzetközi hangulat, a vártnál rosszabb beszerzési menedzserindex (BMI) dél felé lökte a forint árfolyamát.

NAPI, 2013. január 2. szerda, 10:32

A BMI szezonálisan kiigazított 2012. decemberi értéke 48,9 százalékot mutat, ami 3,2 százalékpontos visszaesésnek felel meg az előző hónaphoz képest. A hazai fizetőeszköz gyengülése - a jó nemzetközi hangulatban - nagyrészt ennek köszönhető, hiszen például a lengyeleknél jól alakult a BMI, és erősödik is a z³oty - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője. Véleménye szerint a forint mára immunis lett a jó hírekre, míg a rosszak hamar beépülnek az árfolyamba, így a kereskedők között az óvatosság a jellemző a hazai fizetőeszközzel szemben.

A kereskedő szerint a forintot számos hír mozgathatja, így például kérdéses, hogy lesz-e devizakötvény, ki lesz az új MNB-elnök, illetve ő milyen monetáris politikát fog folytatni. Egyelőre nem látszik, hogy a közelgő devizalejáratot miből teljesíti az állam, ha a tartalékokhoz nyúlnak, az negatív üzenet lehet a piac számára - véli Bámli. Ezen kívül a nemzetközi hírek, így a görög eurótagság, vagy a szeptemberi német választások is hatással lehetnek az árfolyamra, ahogy az amerikai költségvetési szakadékról (fiscal cliff) szóló tárgyalások is. Mindennek megfelelően a közeljövőben 288 és 295 forint közötti euróárfolyamot vár a közeljövőben.

Az euró szerda délelőtt fél 11-kor 292,5, a dollár 220,6, az angol font 360,2, a svájci frank 241,9, míg a japán jen 2,5350 forintot ért. Egy euróért pedig 1,3260 dollárt kértek ekkor.