Az év első negyedében 50 millió kuna (2,3 milliárd forint) nettó nyereséget könyvelt el a cég. Az INA egyszeri tételek nélkül 638 millió kuna (30,4 milliárd forint) veszteséggel zárta a tavalyi évet – idézi a beszámolót az MTI.

Az INA által az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint 2021 első negyedévében az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 467 millió kunát (22,2 milliárd forint) tett ki, ez 5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a 2020-as év után, amelyet az olaj- és gáziparban soha nem látott válság jellemzett, 2021-es év eleje némi üzleti fellendülést mutatott, habár szerinte az ágazat nem mostanában nyeri vissza régi erejét.

A Brent-olaj ára hordónként 50 dollár körül mozgott 2021 első negyedévében, ami pozitív hatással volt az eredményre, de ez továbbra sem teszi lehetővé a könnyed hozzáállást az üzlethez.

2021 első negyedévét szintén a termelés csökkenő tendenciája jellemezte, amelyet csak részben ellensúlyozott a Brent-olaj magasabb ára - hangsúlyozta Fasimon Sándor. Másrészről befejeződött egy új tranzakció Egyiptomban, az INA 10-es blokkban szerzett koncessziót, amely lehetővé teszi a jövőben a termelés bizonyos növekedését - tette hozzá.

Jelezte, a finomítói üzletág területén a 2020-as év a kereslethez igazodott, a nyereséges behozatal pedig stabilizálta a piaci kínálatot. 2021 első negyedévében ugyanakkor a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások fokozatos feloldásának és a makrokörnyezetben bekövetkezett optimizmusnak a hatására elindult a hazai termelés is - fogalmazott.

A szolgáltatások értékesítésének és a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene megközelítőleg a tavalyi szinten van, miközben a fogyasztási cikkek árrése folyamatosan és erőteljesen növekszik.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!