BUX
40021

Indokolatlanul tartják meg a forintot

Megalapozatlanul jó volt a hangulat péntek reggel a hazai devizapiacon - az euró jegyzése 278,80-ig csökkent a második negyedéves, 1 százalékos növekedésről szóló GDP-adat után. A forint innen gyengült vissza délutánra az euróval szemben 280 fölé, s egészen 281,50-ig ment.

NAPI, 2010. augusztus 13. péntek, 16:40

A közös devizáért a nap végén 281 forintot kértek, a dollár 220, a svájci frank 208 forintot ért a bankközin - összegezte a piaci történéseke Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank szakembere a Napi kérdésére. A trader szerint a forint együtt mozgott a régiós devizákkal, bár a vártnál kedvezőbb román GDP-adat miatt a lej térségi viszonylatban kissé felülteljesített.

Ruzsonyi úgy véli, indokolatlanul tartják meg a régiós devizák szintjén a forintot, hiszen legutóbb, mikor az euró/dollár árfolyam 1,28 alatt volt, a közös devizáért 288 forintot is kínáltak, márpedig makrogazdasági szempontból lényegi változások azóta sem történtek. A Commerzbank szakembere a keresztárfolyam 280 feletti szinteken történő oldalazására számít a közeljövőben.

A stagnáló három hónapos lejárat kivételével pénteken is folytatódott a referenciahozamok lemorzsolódása az állampapírok másodlagos piacán. A referenciaértékek 2-7 bázispont közötti mértékkel süllyedtek.