Indul a nagy bevásárlás - sokan örülhetnek

Elindult az ECB vállalati kötvényvásárlási programja, mostantól hat nemzeti bank részvételével veszi az európai jegybank a jó besorolású vállalati kötvényeket. A piac felpezsdült a fejleményre, azonban sokak inkább az eddig megtett lépések kudarcaként értékelik a lépést.
Napi.hu, 2016. június 8. szerda, 14:35
Fotó: MTI/EPA

Az ECB hivatalosan is elkezdte vállalati kötvényvásárlási programját (CSPP), amelyet Mario Draghi elnök még márciusban jelentett be. A kvantitatív lazítás újabb fejezete a már futó államkötvény vásárlásokkal és az ultra alacsony kamatozású hitelekkel a remények szerint lendületet adhat a kívántnál jóval vérszegényebb fellendülésnek az eurózónában és segíthet az infláció kívánt, 2 százalék körüli ütemre való felpörgetésében - írja összefoglalójában a CNBC.

A program részeként az ECB olyan vállalatok által kibocsátott kötvényeket is vásárol mostantól a másodlagos piacon, amelyek hitelminősítői besorolás alapján a befektetésre ajánlott kategóriába esnek. A Reuters tudósítása szerint a bank már meg is kezdte a vételeket, elsőként 5 éves lejárata, közműszolgáltató cégek által kibocsátott papírokat vásárolt.

Fókuszban a "jó" cégek

Néhány cég, amely az előzetes találgatások szerint a legesélyesebb a programban való részvételre azok közül kerül ki, amelyek nem a pénzügyi szektorban tevékenykednek, s a legmagasabb hitelbesorolással rendelkeznek. Ilyen lehet az EDF, az AbInBev, a Telefonica, a Volkswagen, a T-Mobile és az Enel. A várhatóan érintett szektorok között megtalálható a közszolgáltatói, a fogyasztási cikkeket gyártó és a telekom az elemzők szerint.

Mi a programra úgy tekintünk, mint egy oldalra, semmint előre megtett lépésre. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a hitelpiac tavaly nem volt képes elég egészségessé válni az ultra alacsony kamatkörnyezetben - mondta Barnaby Martin, a Bank of America Merrill Lynch vezető európai hitelstratégája. Szerinte a program sikerességének megítélését majd fokozatosan kell vizsgálni, s az nagy hitelességi kockázatot hordoz magában az ECB számára.

A programot közvetlenül hat nemzeti bank fogja végrehajtani, a belga, a német, a spanyol, a francia, az olasz és a finn. Bár a vásárlásokat az ECB koordinálja majd, minden egyes, abban résztvevő nemzeti bank az euróövezet egy speciális régiójáért lesz felelős.

Mi jónak találjuk az ötletet, hogy az ECB végre befektetési kategóriájú vállalati kötvényeket is vásárol, az európai jegybank mindig is kereste annak a lehetőségét, hogy javítsa a monetáris transzmissziós mechanizmus hatékonyságát - vélte Vincent Juvyns, a J.P Morgan Asset Management stratégája. Szerinte az itt elköltött pénz végül ott köt ki, ahol kell, az európai cégeknél.

Kedvez, de van ám rizikó is

Az ECB közlése szerint a programban résztvevő kötvények lejáratának határideje legalább 6 hónap, legfeljebb 30 év kell legyen a vásárlás pillanatában. A KBC egyik tanulmánya szerint a piacon lévő kötvények 55 százalékának lejárata 2021, 74 százalékának 2023 vége előtt esedékes, s mindössze 9 százalékuk hátralévő futamideje haladja meg a 10 évet. Így számításaik szerint a CSPP vásárlásaiban érintett kötvények átlagos hátralévő futamideje kevesebb, mint 5 év lehet.

A kötvények kibocsátója az ECB közlése szerint bármely eurózónában székhellyel rendelkező cég lehet, feltéve, hogy nem hitelintézet vagy vagyonkezelő cég, s anyavállalata sem lehet hitelintézet.

Az ECB a vásárlásokról havonta jelent majd, s havonta közöl olyan statisztikákat, amelyekben részletesen szerepelnek majd a vételek heti lebontásban, elkülönítve a kibocsátásokon és a másodlagos piacon vásárolt papírokat. Az első ilyen közlés július 18-án esedékes.

Bár a piac és az elemzők többsége kedvezően fogadta a programot, természetesen vannak olyanok, akik annak inkább a kockázataira hívják fel a figyelmet. Az egyik ilyen szakértő szerint a program veszélye, hogy olyan cégeket is kötvénykibocsátásokra ösztönözhet, akik a rendes körülmények között nem tehetnék meg, s több, jó hitelbesorolású céget is túlzott hitelfelvételre csábíthat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.06.08 19:03

@atombandi: egyet tudok érteni az okfejtéseddel, ugyan nem minden részletben, de nagyjából igen :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.06.08 17:15

@rw2:
a probléma az, hogy strukturális problémát akarnak monetáris eszközökkel kezelni, aztán meg sopánkodnak, hogy ez sem jött össze. 2 lehetősége van európának összekapnia magát. az egyik, hogy megmondja az embereknek, hogy lesznek szívesek tanulni és korszerűbb technológiát használni. ebben elég nagy puffer van, a keleti államok továbbra is egy fél évszázaddal le vannak maradva. a másik, hogy a szociális pénzeket megvágják, avagy a felhasználásukat optimalizálják. amíg álmegoldásokat találnak ki, addig a helyzet nem is fog javulni.

valójában az kéne, hogy az eu vezetőit közvetlenül válasszák meg az eu-s állampolgárok, és nekik legyen lehetőségük a nemzeti parlamentek döntéseit jóváhagyni, kvázi mint nálunk a köztársaság elnöke. ez folgyorsítaná az integrációt is, hiszen hol vagyunk a közös oktatástól, adózástól, egészségügytől, nyugdíjrendszertől, minimálbértől stb? én az oktatással kezdeném, modernizálni kéne a teljes eu-ban az oktatást. a matek az mindenhol ugyanaz lesz, a történelem meg földrajznak már kell, hogy legyen országspecifikus része, de a fizika, kémia, informatika, tehát a reál tantárgyak ugyanazt kéne jelentsék mindenhol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.06.08 15:21

Vajon mitől lesz jobb, ha olyan cégek kötvényeit veszik, amelyek (a felsoroltak alapján), amúgy is tele vannak pénzzel? Ez döglött pénz lesz, sem a gazdaságot nem fogják vele élénkíteni, sem az inflációt nem fogják tudni beindítani vele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html