A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke


A magyar részvénypiac jelenleg a makrogazdasági kilátásokra és az intézményi pénzáramlásra érzékenyebb, mint a társasági eredményekre - mondta Móró Tamás, a Concorde stratégája. A jelentési szezonban főleg arra érdemes figyelni, hogy a hazai makrogazdaság állapotára leginkább érzékeny cégek, mint a Magyar Telekom vagy az OTP, hogyan ítélik meg a magyar fogyasztó fizetőképességét. Az OTP-nél érdekes lehet, hogy a hitelportfólió romlása milyen trendet tükröz. Ha csökkenne a rossz hitelek állománya - bár ez kevésbé valószínű -, azt a piac pozitívan értékelné. A többieknél viszonylag jól lehet becsülni a számokat operatív szinten. Ha nagy eltérés van a várakozásokhoz képest, az persze okozhat kilengést bármely társaságnál.


A Molnál főleg kitermelésből fog jönni a profit, egy a kurdisztáni projektekkel kapcsolatos kedvező bejelentés, lévén ez a Mol növekedésének egyik kulcsa, így sokat nyomhatna a latban -emelte ki a Concorde munkatársa. A Telekom-gyorsjelentés egyik legfontosabb információja az lesz, hogy fizetnek-e az ügyfelek. Ez azért érdekes, mert a foglalkoztatottak száma nőtt a harmadik negyedévben, viszont a svájci frank pont most kezdett el fájni a lakosságnak. A Magyar Telekomnál emellett fontos lehet, hogy a menedzsment mit mond a várható osztalékról. Ez ügyben nagy nyomás nehezedik a cég vezetésére, már csak azért, is mert az árfolyam jelentősen esik a bizonytalanság miatt – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Szerinte a Molnál fontos lesz az is, hogy a vezetés végre tud-e mondani valamit az INA gázüzletágának sorsáról.


A gyógyszergyártóknál a piacon már elindultak találgatások, hogy a különadókból eddig kimaradt szektor megúszhatja-e a pluszterheket, vagy előbb-utóbb itt is számolni kell ezzel. Utóbbi érvágás lehet az árfolyamokra nézve, hiszen itt még nem áraztak be negatív forgatókönyvet a piacok -vélte Kuti, aki szerint talán az OTP az egyetlen olyan cég, amelyik nem tartogat sok meglepetést. A legfontosabb számot, a nemteljesítő hitelek növekedésének összegét ugyanis már korábban bejelentette a bank vezérigazgató-helyettese (80 milliárd forint plusz-mínusz 10 milliárd) -mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen szakértője.


Pletser Tamás, az ING elemzője is úgy véli, a piacot főleg az érdekli, hogy a makrogazdaság hogyan teljesít, de a befektetők azért a vállalati profitokat sem hagyják figyelmen kívül. Az első félévi GDP-növekedés még stabil lábakon állt, de a második félévben kezdenek kifutni az ösztönző programok. Miközben a pénz korlátlan piacra öntése egyre veszélyesebb, úgy tűnik, a piacok ösztönző programok nélkül nem elég masszívak.


A Bloombergen egyébként már gyűlnek a konkrét eredményvárakozások. Az OTP esetében eddig négy elemző tette közzé negyedéves várakozását, amely szerint a nettó profit 26,25 milliárd forint lehet. A Mol esetében a három ajánlás átlaga 82,4 milliárd forint. A legtöbb becslés a Magyar Telekomra érkezett, a távközlési cég esetében hét elemző átlagosan 22,1 milliárd forint nettó eredményt vár a cégtől. A Richterre három elemző számolt várható eredményt, ezek átlaga 9,8 milliárd forint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!