Szeptember elsejétől a görög hatóságok feloldották a shortolási tilalmat az Athéni Értéktőzsdén jegyzett részvényekre. A tilalmat még április 28-án vezették be, a görög válság legsötétebb óráiban, mivel attól tartottak, hogy az amúgy is nyomás alatt lévő görög eszközök értékvesztése felgyorsulhat, ha további nagyobb eladási pozíciók épülnek ki a görög részvényekre.


A tilalom feloldása nem teljes körű technikailag, továbbra is tilos a „meztelen" shortolás, azaz a részvények fedezet nélküli eladása, kölcsönkért papírokat viszont lehet értékesíteni, ha azokat kötést követő harmadik napra leszállítja az eladó. A tőzsde ezen felül bevezeti az úgynevezett „uptick" szabályt, azaz csak úgy lehet a részvényt rövidre eladni, ha a vevő üti meg az előző kötést meghaladó árú eladási ajánlatot, a vételi oldal könyvben lévő megbízásait nem lehet shorttal kielégíteni. Érdekes kérdés, hogy egy elektronikus kereskedési rendszerben hogyan is lehet ellenőrizni hatékonyan a szabály betartását.


A Reuters által megkérdezett görög szakértők szerint a tilalom feloldásától a tőzsde forgalmának élénkülését várják, mivel így rugalmasabb körülmények között végezhetik munkájukat.


Ami a tilalom bevezetésével igazán megváltozott a tőzsdén májustól, az a forgalom drasztikus csökkenése és a kereskedés intenzitásának zuhanása volt - nyilatkozta Socrates Lazaridis, a Hellenic Exchanges alelnöke. A short tilalom bevezetését megelőző napon a tőzsde vezető indexe, az ASE 6 százalékot zuhant, a bankpapírok 9-et, s az S&P hitelminősítő spekulatív kategóriába sorolta a görög állampapírokat. A globális pénzügyi válság kirobbanása óta egyébként ez már a második tilalmi időszak volt a balkáni ország értékpapírpiacán, az első 2008 októberétől 2009 júniusáig tartott.


A görög intézményi befektetők - nyílt és zárt végű befektetési alapok - számára továbbra sem engedélyezett a shortolás, viszont ismét nyithatnak eladási pozíciókat az ASE indexre a határidős piacon. Érdekes lesz látni, hogy a tilalom feloldásával valóban nőni fog-e a forgalom, mint ahogy azt jelenleg reméljük - mondta Lazaridis.

A külföldi befektetők jelenleg a görög részvénypiac kapitalizációjának 48,5 százalékát birtokolják, s a tőzsde forgalmának 45 százalékáért felelősek a legutóbbi statisztikák szerint.


Eközben a görög bankrészvények a jelek szerint kitörtek tavaly óta tartó csökkenő trendjükből, egy hónappal ezelőtt az Alpha Bank és a National Bank of Greece árfolyama is fontos ellenállási szintet tört át, s úgy tűnik az elmúlt héten sikeresen tesztelték vissza ezt a szintet, mely azóta támasszá vált árfolyamukon. A grafikon alapján nagy az esély, hogy megtörtént az áremelkedést előkészítő bázisépítés, a csökkenő csúcsok és alacsonyabb mélypontok sorozata megtört a grafikonokon, ez trendfordító jelzés lehet. Ha sikeresen vennék a jelenlegi szinteknél ,mintegy 8-12 százalékkal magasabb fekvő ellenállási zónákat, akkor - ha a globális piaci hangulat legalábbis nem romlik tovább - akár jelentős további áremelkedés is várhat rájuk.


Az Alpha Bank kitört csökkenő trendjéből, s átvitte a tavaly októberben kezdődött lefelé tartó trendhez tartozó 100 napos egyszerű mozgóátlagát is, ami már támaszként funkcionált az elmúlt napokban. A következő fontos ellenállás 6,4 euró magasságában várja a részvényt, ha ezt az akadályt is sikeresen venné, akkor az charton kirajzolódó alakzatból számolt célár alapján a 9 euró felett található 50 százalékos Fibonacci szintet is célba vehetné az árfolyam. A jelenlegi 5,4 euró körüli szint long beszállónak nem alkalmas, mivel értelmes stop megbízást csak 4,8 euró alatt lehet elhelyezni a részvényre, de a befektetőknek egy szemüket érdemes a papíron tartani, ugyanis kínálhat még vételi lehetőséget, ha ismét visszateszteli a 4,8 eurós szintet, vagy átviszi a 6,4 eurót és azt teszteli vissza.


A National Bank of Greece árfolyama már nem ennyire meggyőző, a 100 napos mozgóátlag áttörése meggyőzően még nem történt meg, itt vétellel a 9,9-,9,8 euró zónában lehet próbálkozni, ha valaki optimista papírral kapcsolatban.


Mindkét részvénnyel kapcsolatban egy negatívumot lehet igazán felhozni, ez pedig az, hogy az októberi és az egy hónappal ezelőtti csúcsok által kijelölt harmadik csökkenő trendvonalukat még nem törték át, így a legyező szabály szerint nem egyértelmű a trendforduló. Erre a már említett ellenállások átvitelekor kerülhetne sor.


Mindkét részvény elérhető CFD formájában a Napi Gazdaság Traderen keresztül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!