A megegyezés értelmében a projektet egy Oroszországban 50-50 százalékos tulajdonmegosztásban bejegyzett vegyes vállalat fogja megvalósítani, tehát nem termelésmegosztásról, hanem közös vállalatról van szó. A társaságot az igazgatóság irányítja és felügyeli, amelynek tagjait - a cég vezetőit és egyéb alkalmazottait - a partnerek közösen jelölik ki a feladatkörök előzetes egyeztetését követően. A Mol a tranzakció megvalósításához 100 millió dollár hozzájárulást fizet a Jukosz részére - közölte a magyar cég. A Mol az idei év végéig 15 millió dollárral száll be a társaságba, a többit a közös vállalat termeli ki. A nyugat-szibériai Hanti-Manysi Autonóm Területen található olajmező 20 millió tonna (145 millió hordó) bizonyított kőolajkészlettel és további valószínű készletekkel rendelkezik. A területhez közel fejlett csővezeték és szállítási infrastruktúra található. Az olajmező napi termelése jelenleg kb. 10 000 hordó és 2005-ben éri el az 55 000 hordós napi kitermelési szintet. A partnerek várhatóan mintegy 300-350 millió dollárt fektetnek be a termelési kapacitás kiépítésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!