Indulhat az Antenna-privatizáció!

Megérkezett hosszú ideje várt bejelentés. Az ÁPV Rt. közölte: felhatalmazást kapott arra, hogy az Antenna Hungária Rt. állami részvénycsomagját nyílt pályázaton értékesítse, miután a kormány szerdai ülésén döntött a cég privatizációs koncepciójáról. Az ÁPV 75 százalék plusz 1 szavazatot ajánl fel.
NAPI Online, 2004. október 28. csütörtök, 18:58
Fotó:

A cég állami tulajdonban lévő részvényei jelentős részének magánosítását négy évvel ezelőtt, 2000-ben már megkísérelték, ám akkor a kedvezőtlen tőkepiaci körülmények miatt meghiúsult az értékesítés, az ÁPV Rt. Igazgatósága a hazai és a nemzetközi tranzakciót elhalasztotta.


Most, az akkor megkezdett privatizációt folytatja az ÁPV Rt, a vagyonkezelő a nyílt pályázaton a társaság 75 százalék plusz 1 szavazatot biztosító részvénycsomagját ajánlja fel.


A pályázaton a szakmai szempontok mellett a legmagasabb vételárat kínáló pályázó szerepelhet sikerrel. Az értékesítés várhatóan – tanácsadók közreműködésével – jövő év közepére lezárul. A kormány további működőtőke-bevonásra számít az értékesítés kapcsán.


Az Antenna Hungária Rt. 1992-ben alakult át részvénytársasággá 7,8 milliárd forintos jegyzett tőkével. Az akkori ÁVÜ 34 magyar önkormányzatnak biztosított tulajdont a társaságban, mintegy félmilliárd forintos értékben, így az állam részesedése 92,5 százalék volt.


Az ÁPV Rt. 1994-ben a társaság kárpótlási jegy ellenében értékesített Antenna Hungária részvényeket, így az állami részesedés 83,2 százalékra csökkent.


A privatizáció következő lépését a 2000. évi nyilvános kibocsátás jelentette, melyen az eredeti tervek szerint az 50%+1 szavazat feletti részesedés értékesítése mellett, 9,5 milliárd forintos alaptőke-emelésre került volna sor. A kedvezőtlen tőkepiaci körülmények miatt azonban az ÁPV Rt. Igazgatósága a hazai és nemzetközi tranzakciót elhalasztotta, csak egy kisebb jelentőségű hazai tőzsdei aukcióra került sor, melynek során az ott felkínált részvénymennyiség 12 százalékát sikerült értékesíteni.


Az ÁPV Rt. 2001-ben kárpótlási jegy ellenében értékesítette a részvények 1,16 százalékát, a munkavállalóknak pedig kedvezményes formában 1,84 százalékát adta el, így részesedése 83,71 százalékra csökkent.


Az ÁPV Rt. a Forrás Rt.-be apportált 10 százaléknyi Antenna Hungária részvénycsomagot. Ezzel az állami részesedés 73,71 százalékra mérséklődött. A Forrás Rt. azóta értékesített mintegy 8,7 százaléknyi részvényt, a fennmaradó részre az ÁPV Rt.-nek vételi opciója van, ami lehetővé teszi, hogy az ÁPV Rt. 75 százalék plusz 1 szavazatnyi csomagot kínáljon fel eladásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK