A forint az euróval szemben gyengült szerda reggel a 10,7 százalékos májusi inflációs adatra: délelőtt 10 órakor a kurzus 389,25 fölé emelkedett a nap közbeni eddigi legerősebb szintjéről, 388,09-ről.

Ráadásul úgy, hogy egyelőre az eurónak sincs jó napja: a dollárral szemben 0,17 százalékot gyengült, 1,07 alá kúszott a váltási szint.

A forint a dollárhoz képest így még lendületesebben veszített az értékéből a Stooq.com árfolyam adatai alapján: délelőtt 10-ig 0,37 százalék volt a gyengülés mértéke, az árfolyam így már 364,84 közelében is járt.

A régiós riválisokhoz képest is gyengén teljesít a forint: a cseh koronával szemben 0,1 százalék körüli gyengüléssel 15,76 közelébe gyengült, míg a lengyel zlotyhoz képest ugyanilyen mértékben romolva hozta a 85,16 közeli váltást. 

A forint árfolyamára szerdán nap közben még kihathat, hogy a lépésre hogyan reagál kommentárjában az MNB és a Pénzügyminisztérium. A kedden benyújtott költségvetés inkább erősített az árfolyamot, így alapvetően a hosszútávú, 2023-as pályát nem tartják valószerűtlennek a piacok. A kérdés inkább az, hogy a rövidtávú inflációs pályánál mennyire tartanak szükségesnek lépéseket.

Az elemzői várakozások szerint a Monetáris Tanács folytatja majd a kamatemelési ciklust. Az egyre dráguló hitelezés viszont nehezíti, hogy a jegybanki oldalról támogatást kapjon a gazdaság. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!