A munkaerő-, üzemanyag-, teherhajó-, félvezető- és építőanyaghiány egyre nagyobb áremelkedéseket vált ki, ahogy a világgazdaság a világjárvány okozta leállások után talpra áll. A hatások miatt az elektromos autógyártóktól a csokoládégyártókig minden vállalat próbálja lefaragni a költségeit.

A világ legnagyobb márkái közül néhányan most a fogyasztókra hárítják a magasabb árakat, és figyelmeztetik az inflációs kerítésen ülő politikai döntéshozókat, hogy a dolgok még rosszabbra fordulnak.

A német 10 éves hosszúkamatok - ez a nominális kötvény és inflációindexált megfelelője közötti hozamkülönbséget jelenti -, 1,81 százalék körüli értékre emelkedett, ami 2013 áprilisa óta a legmagasabb érték. Az Egyesült Államok hasonló mutatója 2006 augusztusa óta a legmagasabb szinten, 2,64 százalékon áll. A magyar tízéves kötvényeknél ez 3,685 százalék, ami köszönhető az 5,5 százalék feletti inflációnak. Utoljára 2015 júliusában voltak ilyen magasak a magyar hosszúhozamok.

"Ami szintén feltűnő, hogy ezek a magasabb inflációs várakozások nem csupán az időhorizont következő néhány évére koncentrálódnak, hiszen az 5év/5év (5y5y) inflációs swapoknál, amelyek az öt év múlva kezdődő ötéves időszakra vonatkozó várakozásokat vizsgálják, szintén jelentős emelkedés tapasztalható" - mondta Jim Reid, a Deutsche Bank vezető stratégája a Reutersnek. Az említett swapértéke - ami az az euróövezet hosszú távú inflációs várakozásainak egyik legfontosabb piaci mérőszáma - 2014 szeptembere óta a legmagasabb, 1,9489 százalékos szinten állt pénteken.

Ellentétben néhány más nagy központi bankkal, mint az amerikai Federal Reserve és a Bank of England, a közös valuta blokk döntéshozói még nem jelezték egyértelműen, hogy a világjárvány idején alkalmazott ösztönzőket leépítenék. 

A növekvő inflációs várakozások a nominális kötvényhozamokat is felfelé húzták, a 10 éves olasz államkötvény hozama 0,973 százalékkal az elmúlt öt hónap legmagasabb szintjét érte el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!