Kevesen hisznek abban, hogy a szélesebb értelemben vett amerikai részvénypiacokon az elmúlt évben tapasztalt emelkedés megfordulhat, még ha a koronavírus-járvány meg is törte időszakosan a lendületet. Mégis egyre nagyobb az aggodalom, hogy az infláció közelgő emelkedése és az amerikai gazdasági növekedés potenciális csúcspontja arra kényszerítheti a befektetőket, hogy csökkentsék a kockázatot a portfólióikban, ami sok olyan eszköznek árthat, amelyek az év elején magasabbra szöktek - kezdi elemzését a Reuters.

"A magasabb kockázatú eszközök, akár ... kriptovaluták, akár a spekulatívabb részvények formájában, jelentősen csökken a szorzójuk, mivel a befektetők kezdik újraértékelni, hogy milyen hatással lesz az inflációs potenciál" - mondta David Mazza, a Direxion ügyvezető igazgatója a hírügynökségnek.

A szerdai eladási hullám számos olyan eszközt lenullázott, amelyek az elmúlt évben a legnagyobb mértékben emelkedtek. A Bitcoin január óta a legalacsonyabb szintre esett tovább, míg Cathie Wood ARK Innovation ETF-je - a 2020-ban legjobban teljesítő amerikai részvényalap - további 2,5 százalékot csúszott, így a hónap eleje óta 15,3 százalékkal csökkent. A Bitcoin az év eddigi részében 34 százalékkal emelkedett, míg az ARK 17,2 százalékkal csökkent.

Az S&P 500 energetikai részvényei 2,5 százalékot estek, ami a január óta tartó több mint 30 százalékos emelkedésüket visszafogta, míg a FANG index - a nagy technológiai cégek mérőszáma, amelyek tavaly magasabbra vezették a piacot - 0,7 százalékot emelkedett, de az év eleje óta így is csak 3,5 százalékkal emelkedett a mérőszám. Az S&P 500 84 százalékkal emelkedett a 2020. márciusi mélypontjaihoz képest, és idén 9,9 százalékkal áll magasabban.

A Federal Reserve legutóbbi ülésének szerda délután közzétett jegyzőkönyvei azt mutatták, hogy a Fed tisztviselőinek "egy része" késznek mutatkozott arra, hogy a monetáris politika módosítását fontolóra vegye a folytatódó erős gazdasági fellendülés miatt - ami potenciális negatívum a kockázatos eszközök számára, amelyek a példátlan ösztönzésből virágoztak. Ez az ülés azonban az áprilisi vérszegény munkahelyi adatok közzététele előtt zajlott. 

"Elgondolkodnak az eszközvásárlások (mennyiségi lazítás) csökkentésén, ha a gazdaság folytatja ezt a gyors fellendülést, és közelebb kerülnek a kettős mandátum teljesítéséhez" - mondta Kathy Bostjancic, az Oxford Economics vezető amerikai pénzügyi közgazdásza. "Véleményünk szerint valószínűleg augusztusban Jackson Hole-ban előzetesen bejelentik a szűkítést, és a jövő év elején kezdik el ténylegesen csökkenteni az eszközvásárlásokat" - értékelte a helyzetet. 

A Fed tisztviselői ígéretet tettek arra, hogy fenntartják a rendkívül laza, válságellenes politikájukat, és arra fogadnak, hogy a fogyasztói árak múlt havi váratlan emelkedése átmeneti erőkből ered, amelyek maguktól is enyhülnek. Viszont a piacon sokan ennél nagyobbnak látják az inflációs kockázatokat. A befektetők az emelkedő fogyasztói árakra utaló jelekre váltak óvatosabbá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!