Fontos kormányrendelet-módosítás jelent meg a Magyar Közlönyben kedden, amely szerint az ingatlanalapok szerdától a likvid eszközeik közé a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (szit) részvényeiből is vásárolhatnak.

A 2008-as gazdasági válság óta a nyilvánosan működő ingatlanalapoknak előírás, hogy a vagyonuk minimum 15 százalékát kötelesek likvid eszközökben tartani, hogy nagyobb visszaváltási igény esetén a kifizetéseket könnyen tudják teljesíteni.

A Magyarországon működő 17 ingatlanalap a megkötést eltérő mértékben teljesíti, olyanra is van példa, ahol a vagyon mintegy fele könnyen értékesíthető eszközökben - rövid lejáratú diszkontkincstárjegyekben és bankbetétekben - van, ám ezek átlagos éves hozama gyakorlatilag nulla - írta a napilap. Az ingatlanok bérbeadásán 7-8 százalékos hozamot realizál az alap, a teljes hozam azonban így mindössze 3-3,5 százalékosra csökken.

A szit kategóriába tartozik jelenleg a Graphisoft Park SE, és az év végéig ilyenné válik a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt. is, amely szabályozott ingatlanbefektetési előtársaságként működik, de már a SZIT-ekre jellemző kedvező adózási feltételek érvényesek a cégre. Korábbi bejelentések szerint a szites státusz felé tart a Finext, a BILK és a WestEndet üzemeltető társaság is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!