BUX
38927

Ingatlanalap készül a bukaresti tőzsdére

A bukaresti tőzsdére (BVB) készül a dél-afrikai New Europe Property Investment (NEPI) ingatlanbefektető - írja a bukaresti Mediafax hírügynökség.

Túrós-Bense Levente, 2011. január 19. szerda, 13:40

Az IPO nélküli bevezetésre várhatóan március végéig sor kerül a BVB Real Estate Investment Trusts (REITs) platformján - idézi a hírforrás Dan Weilert a BCR befektetési üzletágának igazgatóját. A tőzsdei bevezetés előkészítésével az Intercapital Investet és a BCR-t bízták meg a dél-afriakaiak.

A NEPI az egyik legjelentősebb ingatlan-befektető a romániai ingatlanpiacon a brailai és a pitesti irodaházai mellé tavaly év végén egy fővárosi irodakomplexumot is megvásárolt. A Bukarest északi részén található Floreasca Business Parkért (FBP) több mint százmillió eurót fizetett a NEPI, az ügylet a válság kirobbanása óta a legjelentősebb a román irodapiacon hiszen a recesszió előtti ingatlanboom eladási rekordja sem haladta meg a 150 millió eurót. A londoni tőzsdén is jegyzett NEPI közleménye szerint 27,6 millió eurót fizetett az ingatlan korábbi tulajdonosának a brit Portland Trustnek, emellett átvállalta a cég 73,6 millió eurós banki hiteltartozását is. A nemrég megvásárolt irodakomplexum 36 ezer négyzetméternyi hasznos területén olyan bérlők osztoznak, mint az Oracle, a Holcim, a DHL vagy az Agip. Figyelembe véve, hogy az irodák négyzetméteréért átlagosan 17 eurót fizetnek a bérlők havonta, a most megvásárolt ingatlan éves szinten több mint 7 millió eurót termel majd tulajdonosának, amihez hozzájöhet még a parkolók bérbeadásából befolyó összeg is.