Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bezártak a nagy ingatlanalapok, pontosabban leállították a növekedésüket. Az alapkezelők úgy döntöttek, május 15-től nem bocsátanak ki új befektetési jegyeket. Aznap lépett életbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss ajánlása, amely alapján az akkortól kezdve kibocsátott ingatlanalapok befektetési jegyeit nem a korábban szokásos három, hanem 180 napos határidővel lehet majd csak visszaváltani.

A 180 napos visszaváltási határidőt azonban nem vezették be, inkább a forgalmazást korlátozták. Az OTP Ingatlan Alapkezelő is így döntött, az OTP Ingatlan Alap befektetési jegyeinek maximális száma a 2019. május 15-én 17 órakor forgalomban lévő értékpapírok száma volt. Újabb befektetési jegyet csak akkor adnak el, ha a maximális mennyiség legalább 2 százalékkal csökken. Ugyanez a szabály vonatkozik az OTP Prime alapra is.

Hasonló elvet követ a Diófa AlapkezelőMagyar Posta Takarék Ingatlanalappal (MPTI): május 15-én húztak a lakossági sorozatnál egy határt, amely az állomány maximuma lehet, ez pontosan 183 695 650 599 darab befektetési jegy. Május 20-tól nem fogad be vételi megbízást a cég egészen addig, amíg 180 milliárd alá nem csökken a kibocsátott mennyiség.

Az Erste megszüntette, a Raiffeisen drágít

Az Erste Ingatlan Alap visszaváltását sem emelték meg. Az alapkezelő egyszerűen közölte, hogy a forgalmazás május 15-től szünetel. Az eurós ingatlanalap forgalmazásával szintén leállt a cég. Ugyanígy határozott a Duna House érdekeltségébe tartozó Impact Alapkezelő is, amely a május 21-től nem ad el több Duna House Magyar Lakás ingatlanalap befektetési jegyet.

A Raiffeisen nem zárta le a forgalmazást, inkább a kondíciók szigorításával vette el a befektetők kedvét a vásárlástól. Az MNB ajánlásának való megfelelés érdekében a korábban alkalmazott vételi jutalékot jelentősen megemelte. Szeptember 30-ig az alap befektetési jegyeit legalább 3 millió forintos befektetéssel és 10 százalékot meghaladó jutalék megfizetésével lehet megvásárolni. Ezen felül megmaradt a korábbi 1,54 százalékos jutalék is. Vagyis 3 millió forintnyi ingatlanalapot összesen 346 200 forintnyi díjért lehet megvásárolni. Az Európa Ingatlanbefektetési Alap nem változott semmi, de ott a befektetői kört eleve megszűri a minimum 25 millió forintos belépési limit.

Nagy hajrá volt

Mivel új befektetési jegyet nem adnak el, csak visszaváltanak, május közepe óta folyamatosan csökken az ingatlanalapok mérete. Az Erste Ingatlanból csaknem 2,5 milliárd forint távozott azóta, az eurós ingatlanalapba a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint az utolsó napon, május 15-én még több mint 421 ezer euróval (135 millió forint) szálltak be, de azóta onnan is csorog kifelé a pénz.

Az OTP Ingatlan Alap utolsó forgalmazási napja is erős volt, csaknem 2,2 milliárd forintért vásároltak a befektetők belőle, azóta viszont kivettek belőle csaknem 1,7 milliárdot. Az OTP Prime egy szintén erős május 15. után - csaknem 480 milliós beáramlás - most már lassan veszíti a befektetőket. Az MPTI is jól hajrázott, 3,1 milliárd forintot gyűjtött a forgalmazás felfüggesztése előtt, ezt követően néhány nap alatt 909 millió forint ment ki az alapból.

Óriási alapok

A Bamosz adatai szerint április végén csaknem 1650 milliárd forint volt már az ingatlanalapok vagyona, az idén pedig négy hónap alatt 83,74 milliárd forint friss pénz került a konstrukciókba. Ezek az alapok jelenleg az állampapírok legfőbb konkurenciái.

Ingatlanalapok vagyona (millió Ft, euró, dollár) és hozama
Alap neveDevizanemNettó eszközérték (millió)1 éves hozam
Duna House Magyar Lakás IngatlanalapHUF4 95911,91%
Erste Euro IngatlanEUR4161,69%
Erste IngatlanHUF546 7282,30%
Európa Ingatlan AHUF17 8258,09%
MPT Ingatlan Alap A sorozatHUF211 6702,76%
OTP IngatlanHUF446 1032,64%
OTP Prime AlapHUF47 9944,53%
Raiffeisen Ingatlan A sorozatHUF23 0259,11%
Raiffeisen Ingatlan B sorozatHUF410,72%
Raiffeisen Ingatlan C sorozatHUF7 79410,71%
Raiffeisen Ingatlan D sorozatEUR778,28%
Raiffeisen Ingatlan U sorozatUSD3011,60%
Forrás: Bamosz

A nagy lakossági alapok gigantikus méretűre híztak az elmúlt években. Az Erste Ingatlan vagyona a Bamosz friss adatai szerint csaknem 547 milliárd forint, az OTP Ingatlan jelenleg 446 milliárdos, az MPTI lakossági sorozatában 212 milliárd forint van. Az Erste eurós ingatlanalapja is impozáns méretű, 416 millió eurós vagyona 135 milliárd forint körüli összegnek felel meg, de a 48 milliárdos OTP Prime is nagy alapnak számít magyarországi viszonylatban.

A hozamok terén egyébként ezek a konstrukciók az elmúlt évben nem remekeltek. A nagy lakossági alapok 2-3 százalék között hoztak. Az OTP Prime 4,5 százalékos teljesítményével már felveszi a versenyt a jobb lakossági állampapírokkal is, a Raiffeisen pedig bőven megveri az állampapírt, hiszen különböző sorozatai 8,26-11,6 százalékos hozamot értek el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!