A Wall Street-i öreg rókák örülnek a medve piacnak. Nem azért, mert szeretnek veszteni a tőzsdén, hanem azért, mert az elmúlt ötven-száz évre visszanéző statisztikai adatok szerint a medve piac hivatalos bejelentése után belátható időn belül érezhető fellendülés kezdődik - derül ki a CNNMoney összeállításából. Kedden mindhárom vezető New York-i index elérte azt a bizonyos visszaesést, azaz az előző csúcshoz - konkrétan 2007 októberéhez - képest 20 százalékos zuhanást, ami a medve piac beköszöntének definíciója. Ha ismétli magát a történelem, akkor ez a biztos jele annak, hogy közel az emelkedés. A piac mélypontját jelzi az említett visszaesési arányon túl az is, hogy az Investors Intelligence és más szervezetek felmérése szerint mélyponton van a befektetők üzleti bizalma, továbbá az S&P kosarában szereplő társaságok részvényei közül a szakértői értékelések szerint túladottnak minősülő papírok aránya a januári 54 százalékról júniusra 60 százalékra nőtt. 1956-ig visszatekintve 9 medvepiacot jegyez fel a tőzsdetörténelem. Ezek - a 20 százalékos esés elérésével - átlag 9 hónappal az előző csúcs után kezdődtek és átlag 14 hónapig tartottak. Megjegyzendő, hogy az előző csúcs éppen 9 hónappal ezelőtt volt. A medve piac kialakulása utáni 12 hónapban átlag 16,5 százalékkal nőtt az S&P-500 értéke. A legutóbb medvepiacot 2002-ben regisztrálták. Ez a kilencvenes évek technológiai lufijának kipukkadása és a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás hatására alakult ki. A Dow Jones 7 hónap alatt került akkor a medveállapotba és értéke 31,5 százalékkal zuhant, az S&P 9 hónap alatt és 46 százalékot esett, míg a Nasdaq szintén 9 hónap alatt és 34 százalékkal rogyott meg. A 2002. októberi mélypont után 5 éves bika piac következett, aminek végén az S&P 2007 októberében 101 százalékos ugrással minden idők csúcsát állította fel. Összességében megállapítható, hogy a tőzsdék jellemzően nem kezdenek azonnal emelkedni, miután elérték mélypontjukat, viszont manapság rövidebb ideig tartanak a medve piacok mint 50-80 évvel ezelőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!