Az energiaágazat társaságainak részvényára nagyot ugrott a mai ázsiai tőzsdei kereskedésben, miután az olajárak hangos koppanással beleütköztek a hordónként 45 dolláros padlószintbe. A japán Nippon Oil Corp. például 2,5, a hongkongi CNOOC 3 százalékkal erősödött, amikor kiderült, hogy a fekete arany ára fittyet hány a pénteki katasztrofális, de a várakozásoknak megfelelő amerikai foglalkoztatási adatra. Az USA-ban negyed százada nem látott magasságba 651 ezerre ugrott az állásukat februárban elvesztők száma, ám az olaj ára ennek ellenére nőtt: az elektronikus kereskedésben 46,76 dollár/hordóra kúszott fel. Az energiahordozónak ráadásul az is támaszt adhat, hogy az OPEC-országok a hét végén tanácskoznak a kitermelés csökkentéséről. Az energiacégek adta lökést tovább erősítette, hogy az árupiaci termékekkel kereskedő vállalatok, például a Mitsubishi Corp. papírjai is nyertek a fejleményeken. Mindez azonban nem volt elég ahhoz, hogy a pozitív tartományban tartsa az ázsiai indexeket, mivel a további banki veszteségektől és a válság mélyülésétől tartó befektetők szabadultak a pénzitézetek és egyebek mellett az autógyártók papírjaitól. A HSBC Holdings részvénye 1996 júliusa óta a leglacsonyabb szintre esett, mivel csontvázakat vízionálnak a trezorjaiban a befektetők. A Honda, Japán a második legnagyobb autógyártója 2,1 százalékot veszített értékéből miután Japán 13 év óta először folyó fizetési mérgének hiányáról számolt be. Az MSCI Asia Pacific index 1,2, a japán Nikkei szintén 1,2, a hongkongi Hang Seng 1,8, a Shanghai Composite 2,7 százalékot vesztett értékéből. Egy szakértő szerint lesz egy olyan pont, ahol a dolgok elkezdenek stabilizálódni, de még nem vagyunk ezen a szinten, ugyanis még mindig túl sok aggodalomra okot adó fejlemény van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!