Nagyon megégették magukat idén a befektetők a nagy növekedést ígérő technológiai cégek első nyilvános részvénykibocsátásával és tőzsdei bevezetésével. Az alig egy hete tőzsdére lépő Peloton részvényei az első kereskedési napon 11 százalékkal estek, a SmileDirctClub papírjain 28 százalékot is lehetett bukni. A korábbi nagy ígéretek, az Uber és a Lyft csak szenvednek, s két napja jelentették be, hogy elhalasztják a nagyon sok kérdőjelet felvető WeWork IPO-ját.

A jelek szerint a tőzsde most már nem olyan megbocsátó a technológiai cégekkel kapcsolatban, mint amennyire a Szilícium-völgy kockázatitőke-befektetői. Ők jellemzően eltekintenek a nyereséges működéstől mindaddig, amíg jelentős növekedést tud felmutatni egy adott vállalkozás. Azonban a mostani esések azt mutatják, a nyilvános szerepléshez már nyereséges működést biztosító üzleti modell is kell, s nem csupán ködösen megfogalmazott jövőbeni célok - írja összefoglalójában a CNNMoney.

Nagy a nyomás

Ebben a hangulatban hozhat pozitív fordulatot a tőzsdeaspiráns cégek és a befektetők számára is az Airbnb. A szállásmegosztó szolgáltatást kínáló céget jelenleg 35 milliárdra értékelik, s a tervek szerint jövőre jelenne meg részvényivel a nyilvános kereskedésben. Azonban a hírek szerint nem IPO után vinné részvényeit a tőzsdére, hanem a Spotifyhoz hasonlóan a közvetlen bevezetést követően lehetne majd velük nyilvánosan kereskedni. A cégnél egyébként hatalmas a nyomás a dolgozók részéről a tőzsdei bevezetés irányába, az ő opcióik ugyanis elértéktelenedhetnének, ha még éveket kéne várni a nyilvános megjelenésre.

Mindenesetre elég sok minden szól amellett, hogy az Airbnb részvényei jobban szerepelnek majd, mint az utóbbi időben debütált technológiai papírok. Ott van például Brian Chesky vezérigazgató, aki a befektetők által széles körben respektált személyiség, s nem volt olyan gyanús sztorik állandó szereplője, mint a WeWork korábbi vezetője, vagy az Uber korábbi vezetése. A cég komolyabb és többrétegű menedzsmenttel rendelkezik, akik várhatóan elég jól fogják majd kezelni a nyilvános tőzsdei szerepléssel járó kihívásokat.

Az Airbnb tavaly vette fel csapatába Dave Stephensot, aki korábban 17 éven keresztül volt az Amazon pénzügyi igazgatója. Ő nemrég még az Amazon globális kiskereskedelmi oldalait felügyelő Amazon Worldwide Consumer Organization elnökhelyettese és vezérigazgatója is volt. Az Airbnb vezetői csapatában ott van Greg Geeley, az Amazon Prime subscription szolgáltatásának vezetője is - emlékeztet a portál.

Ez talán nem végződik bukással

Az Airbnbn a második negyedévben több, mint egymilliárd dolláros árbevételt termelt és ami fontosabb, EBITDA szinten pozitív tudott lenni. Ezzel a cég közelebb van ahhoz, hogy valódi nyereséget tudjon produkálni, s ez jelentősen növeli egy sikeres jövő évi IPO esélyeit.

A WeWork IPO végül nem lett más, mint egy nyilvános bukás, amit az eredményezett, hogy a nyilvános kibocsátás során túl drágán akartak valamit eladni a befektetőknek - mondta a Renaissance Capital egyik elemzője. Katien Nixin, a Northern Trust Wealth Management szakértője szerint ezek az akciók nem azt mutatják, hogy baj lenne a piaccal, csak annyit, hogy a tőzsdei befektetők racionálisan viselkednek, s nem hajlandók elfogadni azokat a túlzó árazásokat, amelyeket a kockázatitőke cégek szeretnének lenyomni a torkukon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!